Читај ми!

Електронске тканине за одећу будућности!

Хаљине, кошуље и панталоне моћи ће да смањују ниво стреса или да мењају боју у зависности од расположења онога ко их носи! Да је будућност у којој ће се спојити уметност, технологија и мода, већ ту сведоче експонати изложени на Институту „Мериленд“.

Одећа будућности разликоваће се од данашње, можда не по боји и стилу, али свакако по особинама тканина. Хаљине, кошуље и панталоне имаће способност да смањују ниво стреса корисника или да мењају боју у зависности од његовог расположења, бар судећи по експонатима изложеним недавно на Уметничком колеџу Института „Мериленд".

„Мислим да су данашње венчанице застареле и да би требало да буду интерсантније него што јесу. Превише су традиционалне", рекао је студент поменутог колеџа Метју Рединг.

Из тог разлога је Метју Рединг креирао венчаницу од тканине у коју су уткани водоотпорни микропроцесори.

„Ту се програмира светло, мотори и разни сензора који реагују на покрет, светло и температуру. Плаве лампице су серво мотори који могу да се програмирају тако да уз помоћ њих могу да се изводе разне кинетичке апликације", објаснио је Метју Рединг.

Један од излагача била је и Вероника Олсен, чији експонат је била јакна која реагује на ниво стреса онога ко је носи помоћу специјалног сензора у рукаву где се мери степен знојења.

„Програмирала сам процесор који, када тело достигне одређени ниво стреса, активира уређај који пушта преко слушалица музику у ритму који вас опушта", објаснила је ауторка.

Професорка на одсеку за текстил Анет Кауенберг покренула је пре две године лабораторију за истраживање паметних тканина, комбинујући традиционално знање са модерном технологијом.

„Мислим да је то будућност. Сви знамо да су технологија и уређаји све мањи, све флаксибилнији и да сада могу да се интегришу са тканином. То ће имати огроман утицај на спој уметности, технологије и моде", истиче професорка Кауенберг.

Студент Табор Баранти дошао је на идеју како искористи тканину која мења боју.

„Тканина може да се мења, па ако пожелите да данас имате црвену одећу програмирањем микропроцесора можете да је промените из зелене у црвену", објаснио је Баранти.

Саша де Конинк желела је да креира, како је сама назива, „перформанс одећу" која емитује музику.

„Преко проводљивих влакана прелази се кашиком, а јачином притиска на тканину мењају се параметри који контролишу јачину звука", објаснила је дизајнерка.

Међу експонатима несвакидашње изложбе била је и кожна јакна са светлећим диодама, рад Нил Јуан.

„Све што су студенти до сада радили су прототипи и за сада су још у тој фази", навела је професорка Анет Кауенберг, додајући да ће електронске тканине наћи широку примену у свакодневном животу и да имају потенцијал да унесу револуцију у индустрију моде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се