Кан-кан у сукобу са анархијом

Жан-Пол Готје успео је још једном да нађе савршен баланс између гламура, француске опсесије женском лепотом и, наравно, пркоса и бунта. Представљање експлозивне пролећне колекције високе моде није могло да прође без импресивних детаља - кан-кан играчице и тренутно најтраженијег модела Андреја Пејића.

Још од првих колекција високе моде, средином деведесетих година 20. века, Жан-Пол Готје је свим својим креацијама давао интересантне називе који су обично указивали на тренутно расположење уметника.

Рекло би се да би називи „Панк није мртав" или „Мулен руж", што су само неке од комбинација представљене 26. јануара на Недељи моде у Паризу, могли да упућују на изазовније варијанте грубог панк стила са неизбежним мрежастим чарапама.

Међутим, Готје ни овог пута није пропустио да и оне који његов рад познају до детаља изненади свежим идејама и феноменалним дизајнерским решењима.

Ревија на којој је представљена колекција високе моде за пролеће/лето 2011. године са потписом прослављеног француског креатора, без трачка сумње, једна је од његових најмаштовитијих у последњих неколико година.  

Осим класичних, понекад чак и застарелих елемената француске моде које увелико користи већ годинама, Готје се овог пута поново окренуо духу анархије, који је обележио почетак његове каријере.

Ипак, успео је да избегне понављање и на креацијама није било ни трага усиљеном изразу које је често резултат претеране употребе детаља при рециклирању сопствених идеја.

Једноставно речено, колекција, а и ревија биле су сензационалне, оцена је бројних модних критичара.

Позитивном утиску допринело је, свакако, и то што је изостала уобичајена жива музика. Сваки ћошак просторије испуњавао је звонки глас Катрин Денев, снимљен уочи ревије, који је мирно најављивао сваку комбинацију, као што се то некада радило на ревијама. Одмах, затим, уследио би и исцрпан опис материјала и детаља.

Манекенке су чак имале и бројеве, да не би дошло до забуне.

У веома дугој каријери, Готје је имао прилику да прави костиме за Мадону и друге екстравагантне извођаче, водио је телевизијски шоу-програм Euro Trash (Евро ђубре) и у модној кући Ермес (Hermès) годинама био задужен за дизајн женских колекција.

И поред свега тога, нова генерација модних конзумената не познаје га довољно као креатора.

Управо захваљујући великом искуству, Готје је успео да класични тренчкот и панталоне мушког кроја на свеж начин прилагоди модерној младој дами.

Разни видови плисирања и слојевитог нашивања материјала дали су посебан печат колекцији израђеној од природних материјала, углавном свиле, са додатком црне чипке или веза.

Панталоне од велура које изгледају као да су наишле на косилицу за траву обавезно се носе уз џемпер сребрнкастих тонова, док уз свилену црну јакну немојте ни тражити ништа друго до безброј слојева црног свиленог шифона, кројеног по узору на кан-кан сукњу.  

Пренаглашена шминка употпунила је целокупни изглед и одлично се уклопила са осталим, готово шокантним детаљима, међу којима доминирају разнобојне перике са накострешеним власима у облику чироки фризуре.

Главна звезда ревије Жан-Пола Готјеа на Недељи моде у Паризу био је 19-годишњи манекен Андреј Пејић, који је спектакуларним изласком у венчаници и затворио шоу.

Мешавина гламура, француске опсесије женском лепотом и, наравно, пркоса и бунта, одушевила је париску публику, али и строге модне критичаре.

Један од детаља по којем ће посетиоци запамтити ревију јесте и играчица необичног уметничког имена Сајко Тико (Psykko Tico), у белој хаљини, са подсукњом са „специјалним ефектима" (ефекат огледала).

Шпага на модној писти не виђа се често, али је колекција таква да је очигледно да се Готје потрудио да то буде само један од начина да покаже склоност ка модној анархији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије