Модна научна фантастика

Геометријске фигуре све су присутније у модним креацијама младих дизајнера. Попут хаљина Леjди Гагe, у којима се певачица шета и ван сцене, модели занимљивих облика и дезена красе светске, али и домаће модне писте.

Да се мода не враћа баш увек и да свако време ипак има и своје новитете, нешто аутентично што ће обележити актуелну генерацију, сведоче модели младих креатора који су на добром путу да обуку модне поклонице широм планете.

Лиса Шахно, млада руска дизајнерка која се уписала на светску модну мапу 2009. године колекцијом „Квадратура квадрата" ("Squaring the square"), наставља да изненађује облицима. Хекса-пелерине са флуоросцентним нитима, које потписује даровита креаторка, припадницама нежнијег пола омогућавају изглед као у филмовима научне фантастике.

Такав стил модерног дизајнирања одеће присутан је и у региону, прецизније у суседној Босни.

Амила Хрустић, дизајнерка која је свој таленат развијала на Академији ликовних уметности у Сарајеву, своју прву модну колекцију направила је инспирисана Платоновим телима, односно полиедрима.

Резултат, „Платонова колекција" сачињена је од пет уникатних хаљина од папира са црно-белим принтовима пришивеним на текстил. Иако је првобитно колекција била намењена сценском наступу и као израз уметности, модели Амиле Хрустић лагано налазе свој пут ка свакодневној примени.

Још од 2004. године креације домаће дизајнерке Ане Љубинковић могу се видети на Београдској недељи моде. Јасно изражени геометријски облици и у овом случају су доминантни. 

Колекција „Галактик", из сезоне пролеће/лето 2010. године, самоуверено улази у све већи број ормара. Певачица Миа Борисављевић била је међу првим популарним лепотицама које су понеле модел са потписом Ане Љубинковић.

Необични геометријски облици у кројевима одеће до скоро су били избор многих певачица за јавне наступе. Можда ће и улице ускоро постати звездане стазе, а поклоници креација младих и талентованих дизајнера не само славне личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара