За боеме нема зиме

И ове зиме љубитељи „боем шика“ могу да уживају у својим лудим комбинацијама. Тренд који је наизглед протеран почетком 2009, почетком ове године поново се убрзано проширио на модне писте и улице многих метропола. Јакне, мараме, капе, хаљине различитих дужина у свим бојама и кројевима.

Боем шик, спој хипи, етно и боемског стила, на модној сцени је још од 2000. године. Тада као препознатљив стил неких америчких глумица, веома брзо се проширио и на европске улице.

Љубитеље оваквог стила често карактеришу као романтичаре, људе који лако креирају свој свет. Иако сличан хипи стилу из седамдесетих година, за њега историчари моде кажу да је постојао и много раније и да је хипи само фаза на том путу непрестаног појављивања и ишчезавања.

Претеча данашњег боем или бохо шика, како га још зову, забележен је у 19. веку када су европски уметници и забављачи почели да насељавају квартове у којима су већинско становништво били Роми. Отуда широка палета боја и могућност комбиновања различитих тканина, лепршавост и спонтаност у комплетном изгледу. Зато се с правом доводи у питање прича да је овај модни тренд пореклом из Америке.

Термин боемски, за који стручњаци нису сигурни да ли датира баш као и сам тренд из 19. века, најбоље описује све оне који су икада имали овај стил, а истиче сву креативност и индивидуалност.

У боем шику носилац је сам свој креатор и све што је наизглед немогуће њему ће то лепо пристајати.

Ове зиме, захваљујући слојевитом облачењу, јарким бојама, упечатљивим ташнама, обући и накиту, добитна комбинација можда може деловати неуредно. Неки модни стручњаци сматрају да оне девојке које желе да буду обучене према правилима бохо шика морају усавршити баланс нереда, другим речима, нема претеривања.

У оквиру бохо шика, треба нагласити да постоји више праваца. Један се може описати као женствена верзија која подразумева дуге, лепршаве кошуље, цветне тунике, макси сукње, доста чипке и украса, док други, за нешто „грубље" боемке, подразумеваће кратке шортсеве од џинса, каубојске чизме и тунике са обавезним каишем.

У бохо шику можете изгледати и гламурозније ако обучете дугу хаљину, модерне ципеле и све употпуните аксесоаром тамнијих тонова.

Да је бохо шик актуелан и међу мушкарцима наших улица говоре мајице шарених дезена, сјајних принтова и мараме обавијене више пута око врата, а које су често пореклом са неког егзотичног путовања.

Могући су и спуштени трегери на џинсу тамнијих нијанси, сицилијанске беретке и старији модели капута попут оних из давних четрдесетих.

Једном речју све је дозвољено ако сте креативни, а једно је сигурно - неће вам бити хладно уз боје боема. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара