Обрве кроз векове

Једне сезоне су густе и природне, следеће их не можемо ни видети јер су потпуно уклоњене или избељене - тако су обрве на путу кроз време мењале свој облик. Грета Гарбо, Фрида Кало и Кристен Мекменами су жене које су се бавиле различитим професијама, а остале запамћене по својим веђама.

Откако је човек открио оруђа којима може да лови, гради и педантно уклања маље са лица, кроз историју влада тренд који диктира све мање обрва. Древним Египћанима очи су биле веома битне, па су користили зелене и црне пигменте како би их уоквирили, али и истакли обрве.

У време Византије у моди су биле танке веђе - почупане природне и испод њих још једне, исцртане. За време Хеиан ере (период од 8. до 12. века) у Јапану, веђе су често биле потпуно уклоњене и замењене отиском палца.

Високи оковратници и риђе коврџаве перике нису једине екцентричности краљице Елизабете које су постале популарне. Покушавајући да опонашају Њено височанство, дворске даме су чупале обрве да би нагласиле чело или их сакривале посветљивањем и покривањем белим пудером.

Доласком барока, на велика врата су стигле и пуније веђе, а даме коју су слепо пратиле претходни тренд суочиле су се са проблемом јер су остале без украса изнад очију. Да би надоместиле тај недостатак, оне су користиле мишју кожу.

Грета Гарбо је била једна од малобројних тихих звезда које су успеле да остваре велики успех у седмој уметности. Многи стилисти заслугу за то приписују њеној пинцети, односно њеним увек савршено обликованим и танким обрвама.

Са појавом Марлене Дитрих тридесетих година, ситуација се незнатно мења. Танани украси изнад очију и даље су у моди, међутим, ова холивудска дива иде даље и уз помоћ масних боја своје веђе издиже више него што је то природно. Ипак, нису сви слепо следили диктате из центра светске филмске индустрије.

Фрида Кало остаће запамћена по својим дивљим и потпуно природним обрвама. Њене густе обрве су чак биле спојене, али се уметница није зауставила само на томе већ је и своје науснице пустила да слободно расту.

Четрдесетих година, позната модна кућа Кристијан Диор (Christian Dior) заводи диктат женствености. Пуне, али елегантно извијене веђе, обликоване у лук у складу са обликом лица постају модни императив.

Најпознатије заступнице овог „дива лука", како је назван, биле су Џоан Крафорд, Елизабет Тејлор и Одри Хепберн, која га је и учинила познатим.

Студио 54 осим ципела са платформама и диско кугле изродио је и танке веђе које су биле строго полукружног облика, без обзира на то што свим дамама не одговара такав лук. Нажалост, овај тренд је преживео до данашњих дана.

Гламурозне каријере, велике нараменице и натапиране фризуре осамдесетих, захтевале су исто тако гломазне обрве, које су постале заштитни знак глумице Брук Шилдс. Иако нема сумње да последњих година лепа глумица активно употребљава пинцету, остаће запамћена по пунијим веђама.

Супермодели попут Синди Крафорд ће ту моду пренети и у деведесете, али поједине манекенке, међу којима и Кристен Мекменами, праве преседан.

Након што је Кристен обријала своје обрве и таква се сликала за мајско издање часописа Вог (Vogue) 1992. године, њена каријера је кренула узлазном путањом. До данас је остала верна изгледу који јој је донео светску славу, а у њену част престижни модни магазин је на корице свог издања за март 2009. године пласирао њену „копију".

Могло би се рећи да данашњим трендовима царује употреба хидрогена. Наиме, многи модни стручњаци пуни хвале препоручују избељивање обрва јер тврде да такав изглед омогућује веће креативне могућности шминкања и „отвара" лице. 

Још једна очигледна предност оваквих промена је и што сада све девојке које се фарбају у плаво имају решење за своје тамне обрве, које су их до сада одавале да нису природне плавуше.

Диктати са модних писта много лакше се прате уз одговарајући алат. Осим незаобилазне пинцете, препоручује се употреба декоративне козметике, разних оловки за исцртавање и попуњавање слабих обрва, четкица и чешљића за обликовање, као и разних супстанци за фиксирање постигнутог облика.

Тако „наоружани" можете своје „штитнике за очи" обликовати како год желите, али, ипак, најважније је да стил који изаберете одговара вашем лицу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара