Готјеова панк-рок инвазија

Три-де спектакл Жан-Пола Готјеа, најављен као истраживање контраста између најмањих и највећих величина, обрушио се на Париз. Публика на модној смотри у француској престоници са одушевљењем је прихватила насвакидашњи пролећни панк-рок изглед.

Инспирисан панк-рок имиџом темпераментне певачице Џоан Џет, „немирни дечак" француске модне сцене Жан-Пол Готје обликовао је колекцију за пролеће/лето 2011. године.

Петог дана Недеље моде у Паризу, која је отворена 28. септембра и траје до 7. октобра, поштоваоци Готјеовог рада били су пријатно изненађени. Тродимензионални спектакл отворила је Бет Дито, певачица инди рок бенда „Госип" (Gossip).

Модели за „Рок и романтични" летњи изглед израђени су у величинама од најмањих до највећих (од XXS до XXL).

Креатор је заузео место у првом реду и посматрао дешавања кроз три-де наочаре. Једино тако опремљен могао је зиста да види дубину принтова на моделима од меке свиле, које су носиле манекенке у првом делу ревије и Бет Дито.

Кратка дечачка фризура, популарна међу припадницама лепшег пола осамдесетих година двадесетог века, и капци прекривени тешким, тамним нијансама обавезни су уз моделе које потписује ексцентрични дизајнер.

Готје за следеће пролеће предлаже комбинацију војничких цокула, кратке јакне и плетених панталона пространих око кукова и бутина, а од колена наниже веома уских, популарно названих харемске (harem pants).

Посебан украс на јакнама чине бели или црвени штепови на раменима где су кројене мало оштрије и са нараменицама које пркосе Земљиној тежи како би уз панталоне које прате линију ноге издужавале силуету.

Уз женске спортске панталоне од црвене коже предвиђено је да се носе дубоке лаковане папуче-сандале-цокуле исте боје које се пертлају, док је пета слободна.

„Оно што је заиста важно је личност. Не постоји јединствена форма стереотипне лепоте. Моделе могу носити жене различите грађе јер се могу прилагодити облику тела, а и што се величина тиче, ни то више није проблем јер смо покрили све", рекао је чувени креатор иза бине.

Критичари истичу да, иако је на позивницама за ревију било назначено да ће се истражити контраст између модела од најмањих до највећих величина, осим Бет Дито и још једне манекенке са облинама, све остале девојке су биле класичне мршавице које доминирају пистама широм света.

Пре неког времена, чувеног креатора Карла Лагерфилда специјална гошћа ревије Жан-Пола Готјеа називала је „јадним малим човеком", а изглед веома тражене манекенке Кејт Мос описивала „досадним као пакао".

Међутим, последњих година Бет Дито је заволела моду и пронашла свој стил који је побрао позитивне критике. Било је само питање времена када ће се запутити на писту.

За разлику од других крупних дама у моди, које обично носе британски конфекцијски број 14 или 16, певачица их је итекако надмашила - њен број је 28.

Ипак, Готје се није преварио када је одабрао за једну од девојака које ће ностити пролећне моделе. Потпуно опуштена, као да је годинама на писти, америчка музичарка самоуверено је корачала и поздрављала присутне, а припала јој је и част да затвори ревију у узаној цветној хаљини.

Иако би се на први поглед могло учинити да је чека каријера нестандардне манекенке, сама Бет Дито недавно је рекла да ако ико разуме како је бити дескриминисан и процењиван само на основу свог изгледа, то су сигурно девојке у модној индустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара