Маникирске Олимпијске игре

Судећи према сликама са последњег окршаја мајстора маникира, показати умеће у украшавању ноктију није ни најмање лако. У борби за трон дозвољени су густи лакови, прах, циркони, шљокице, звезде, али и неуобичајена средства - сијалице, фигурице вила, анђела, шумских бића...

После преданог прикупљања материјала и алата, у неким случајевима и вишегодишњих припрема, безброј идеја и одабира одговарајуће категорије, више од 350 такмичара из 24 земље дошло је у Лондон да би учествовало у окршају у украшавању ноктију.

Узбуђење у препуној сали било је више него очигледно јер није у питању само лична част већ и земље из које такмичар долази.

Једно од најзначајнијих такмичења у свету маникира носи назив Nailympics (по угледу на Олимпијске игре), одржава се једном годишње, а награда у категоријама попут „Гел скулптура", „Фантазија" и „Нокти и украси од фајбергласа" представља много више од признања на папиру.

Откад је спринтерка Флоренс Грифит Џојнер пажњу јавности осим брзим трчањем скренула и егзотично украшеним ноктима давних осамдесетих година 20. века, маникир је постао веома уносан бизнис.

Данас је веома једноставно налепити вештачке нокте од акрила или излити слој гела преко природних ноктију, кажу мајстори маникира. Оно што захтева маштовитост, спретност и вештину је осликавање шара, понекад веома сложених слика, позиционирање накита који се све чешће користи, као и разних других украса.

Категорија „Фантазија" привлачи највише пажње публике, али се и мајстори маникира за наступ на такмичењу за њу највише припремају.

Експлозија креативног хаоса у којој уметници (неки од такмичара заиста то јесу) осликавају и „зидају" бајковите сцене на прстима манекенки.

Виле, анђели и шумска бића су најпопуларнији дезени упркос томе што фигурице прикачене на прсте у потпуности онемогућавају коришћење руку.

Не само да би вероватно највећи број њих спао при самом покушају прања судова већ би власница необичног маникира била у опасности од удара струје јер све чешће захтевнији дизајн подразумева свећице и минијатурне сијалице које се енергијом напајају из батерија причвршћених за зглоб.

„Изгледа попрулично луцкасто, али ништа више од неких креација које виђамо на модним пистама. У ствари, ово је вид демонстрације умећа украшавања ноктију које није ни најмање једноставно", истакао је један од судија.

Такмичари савијени над столовима лепе, цртају, боје, буше, каче, додају и одузимају док се минијатурне заставе земље из које долазе вијоре у углу радне површине.

Окружени бројним бочицама и теглицама у којима се пресијавају густе течности, прах, циркони, шљокице, звезде, уметници и манекенке преко носа и уста носе заштитне папирне маске.

До победе се не може стићи само успешном реализацијом одличне идеје. Много већу препреку представља борба са временом које неумитно цури од момента када судије прогласе почетак такмичења.

Представљамо неке од најбољих радова насталих током овогодишњег издања такмичења Nailympics одржаног у септембру. Иако је изузетно тешко направити чак и сличан дизајн, неке од идеја могу одлично послужити као инспирација дамама које воле да имају необично украшене нокте.    

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара