Мршавице непожељне на пистама?

Аустралијске власти покренуле су кампању која промовише стварање здраве слике о томе како лепо тело треба да изгледа. Због тога челницима модне индустрије прeдлажу да не анагажују манекенке које су на ивици потхрањености.

Челници аустралијске модне индустрије припремају се да са модних писта „протерају" изузетно мршаве манекенке.

Дизајнери више неће моћи да ангажују моделе чији је телесни масени индекс у „црвеној" зони, односно изузетно низак.

Поред тога, на пистама више нису добро дошли ни мушки манекени који су превише мишићави.

Иницијатива је потекла од аустралијских власти, које покрећу кампању како би младим људима помогли да промене слику о томе како здраво и лепо тело треба да изгледа.

Аустралијска министарка омладине Кејт Елис понудила је представницима модне индустрије и магазинима кратак списак критеријума које би, ако се на то обавежу, требало да поштују.

За узврат, добиће неку врсту „печата одобрења" од Министарства омладине.

Магазини би се обавезали да напомињу уколико су фотографије ретуширане, односно, обрађене у „Фотошопу", а требало би да избегавају да значајно мењају пропорције тела - продужавају ноге, стањују струк, или да уклањају пегице и младеже.

Манекенке и манекени, без обзира на то да ли се појављују на пистама или позирају фотографима, требало би да буду старији од 16 година.

У рекламним кампањама и модним едиторијалима у магазинима требало би да буду заступљени фотомодели „свих величина и облика" и представници различитих етничких група.

Произвођачи и продавци одеће мораће да обезбеде моделе свих величина, у складу са захтевима тржишта.

Уз све то, медији би требало да избегавају промоцију драстичних дијета, наглог губитка телесне тежине и козметичке операције.

Критичари тог концепта напомињу да модне куће, агенције и магазини могу, али не морају да прихвате сугестије министарке Елис.

Наиме, упркос све бројнијим кампањама за ангажовање манекена са „реалним пропорцијама", представници модне индустрије и даље се најчешће одлучују за девојке које су на ивици потхрањености.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво