Мој опак, црни брк

Без икакве најаве или наговештаја, на париске модне писте стуштили су се одлучни мушкарци строгог изгледа. Браде, бркови, дужа коса скупљена у реп, само су део тренда који јачем полу за следећу годину препоручују Жан-Пол Готје и Јоши Јамамото.

Мушкарац са дугом, густом брадом најчешће нас асоцира на Деда Мраза или на Карла Маркса. Међутим, манекени са таквим „украсима" на лицу који ходају пистом...готово у 100 одсто случајева измамиће осмех на лица присутних.

Последњих година толико смо се навикли на глатка, нежна лица младоликих манекена на пистама и у магазинима, да је чак и наговештај браде или бркова детаљ који неизоставно привлачи пажњу у рекордно кратком времену.

Браде имају дугу историју. Најчешће их доводимо у везу са историјским личностима, епохама, религијским групама или културама. У ствари, тек је током двадесетих година 20. века тренд редовног бријања захватио западњачке земље.

Бити или не бити, то јест са брадом или без ње, следеће године са првим данима пролећа често ће се јављати поштоваоцима рада модних дизајнера Jошија Јамамотоа и Жан-Пола Готјеа.

Чувени креатори су за ревије у оквиру Недеље мушке моде у Паризу на којима су представили колекције за пролеће/лето 2011. године одабрали манекене који нису били баш свеже обријани.

Јамамото је такав изглед младих мушкараца допунио и „локнама" по образима, са стране, испод слепоочница, као и реповима.

Детаљ који су присутни поздравили са одушевљењем је реконструкција турског купатила што је била идеја креативног тима са Готјеом на челу. Облак паре који се надвијао над пистом док се манекен са густом, црном брадом и грубим цртама лица кретао ка публици.

Током каријере богате разним изненађењима, француски модни дизајнер у више наврата је покушавао да представи расну и националну шареноликост француске престонице.

У мешавини кројева, материјала и модела приказаним првог дана париске Недеље мушке моде, која се одржава од 24. до 27. јуна, могли су се уочити мотиви сахарског дела афричког континента.

Јоши Јамамото дао је колекцији и историјску перспективу. Потрудио се да објасни због чега су мушкарци током одређених периода у историји, на пример, током 18. века, изгледали толико ауторитативно у кошуљама са високом крагном, тамним фрак-оделима, са напудерисаним перикама.

Баварски краљ, песник из викторијанског доба или викинг, без обзира на различите асоцијације, највероватније нам је потребно да на пистама видимо мало карактерније ликове од оних који се у последње време туда крећу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво