Модни омаж Еви Перон

Јединствени стил некадашње прве даме Аргентине послужио је као инспирација још једном модном дизајнеру. Модерно виђење стила Еве Перон креатора Хорхеа Ибањеза представљено је у Буенос Ајресу.

Двадесетак манекенки са косом скупљеном у карактеристичне пунђе носиле су моделе дизајнера Хорхеа Ибањеза инспирисане стилом некадашње прве даме Аргентине Еве Перон. Аргентински креатор представио је своје виђење класичног стила супруге председника Хуана Перона у виду колекције „Евита 2010" у Буенос Ајресу 15. јуна.

У години када Аргентина обележава 200 година од почетка организоване борбе за независност од Шпаније, партиотизам треба показивати „испод коже", став је аутора колекције.

„Која жена нас је представљала више него Евита током протеклих 200 година?", питао је Ибањез покушавајући да објасни због чега се одлучио баш за ову даму.

Женственост и моћ дочарана је струкираним комплетима и балским хаљинама у којима су манекенке лагано клизиле низ раскошно спирално степениште велелепног здања „Паласио паз".

Савремене верзије струкираних одела каква је Ева Перон носила без кошуље украшена су шљокицама, сребрним додацима и, у неким случајевима, предимензионираним и шиљатим нараменицама.

Звонасте тоалете подсећале су на хаљине које је некадашња прва дама бирала за формалне прилике. Нису изостављене ни рукавице, шешири нити најлон чарапе са шавом.

Друга супруга председника Перона била је једна од првих Аргентинки које су се у јавности појављивале у панталонама, што је у Ибањезовој колекцији представљено јахаћим панталонама које су увучене у чизме и јакнама од кратког крзна.

Захваљујући залагању Еве Перон жене су добиле право гласа, а социјални програми које је заступала омогућили су многима да се придруже средњем сталежу.

Припадници елите сматрали су да је председникова супруга лицемер јер је права сиромашних бранила носећи дијаманте и у одећи са потписом Кристијана Диора.

Упркос бројним противницима, била је омиљена у народу иако је до смрти носила гардеробу најпознатијих аргентинских и светских дизајнера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара