Дух Африке на купаћем костиму

Свесни значаја Светског првенства у фудбалу које само што није почело, бразилски креатори одлучили су да дају свој допринос популаризацији афричког континента. Избегавајући стереотипе, дизајнери су одабрали дезене у бојама биљака, мора, саване, а кројевима подсетили на специфичан накит, па и мумије.

Трендови за следећу сезону представљени на Недељи моде у Рио де Жанеиру (Fashion Rio) која се одржава од 27. маја до 1. јуна, према оцени стручњака, инспирисани су спортским дешавањима у Африци која предстоје.

Чак и када се Светско првенство у фудбалу буде завршило, дух спортског надметања на терену моћи ће да се осети у гардероби коју препоручују бразилски дизајнери.

Стереотипски приступ овог пута дизајнери су избегли и заиста није било препознатљивих дезена зебре, јагуара и осталих животињских врста.

Африка као "лајт мотив" присутна је и у колекцијама купаћих костима, којима је посвећена највећа пажња јер је ипак реч о летњим колекцијама.

Директна асоцијација на афрички континент, смеђе и беж нијансе, заступљене су подједнако као и живе боје карактеристичне за егзотичне биљке.

Овог пута инспирисани више културом, дизајнери су се потрудили да пронађу материјале који ће подсећати на, на пример, најчешће мотиве које при осликавању тела бирају становници долине реке Омо у Етиопији.

Познати произвођач одевних предмета намењених боравку на плажи, „Салинас" (Salinas), представио је колекцију инспирисану утицајем афричке културе присутним на Куби и у Бразилу, посебно у бразилској држави-региону Баији.

Цветни мотиви у комбинацији са црном, белом или подлогом неке јарке боје, затим воће, највише банане и ананас, као и прикази тропских предела само су део онога што украшава овогодишњу богату понуду купаћих костима.

Разне нијансе зелене и плаве боје такође су нашле место на купаћим костимима, недвосмислено указујући на присуство зелених и плавих шумских и водених пространстава у Африци.  

Накит и други детаљи који прате линије углавном су веселих боја. Купасте наруквице или пак оне у облику лампиона као да су биле задужене да додатно „осветле" моделе и комлетан изглед учине веселијим.  

Осим великог броја класично шивених костима, прави љубитељи нових трендова са одушевљењем су прихватили и неколико решења која се ретко виђају у продавницама, а намењени су припадницама лепшег пола које жуде за другачијим изгледом.

Необични модели са неком врстом оковратника на горњем делу купаћег костима такође су инспирисани накитом припадница неких афричких племена.  

У групи модела намењених девојкама са идеалном грађом налазе се изазовни „тракасти" купаћи костими за које извештачи са Недеље моде у Рију кажу да су израз поштовања према некадашњој египатској традицији мумифицирања.

Наравно, у питању су „завоји" модерног дезена који су намењени уживању у летњем времену.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво