„Најлонке” прославиле 70. рођендан

Направљене од материјала „танког попут паучине, а јаког попут челика”, чарапе много отпорније него свилене изазвале су праву револуцију међу женама 1940. године. Тест издржљивости најлон чарапе успешно полажу свакодневно и седам деценија касније.

Најлон чарапе, симбол женске сензуалности, али и њене еманципације, прославиле су 70 година постојања.

Прве „најлонке" пуштене су у продају у Сједињеним Америчким Државама 15. маја 1940. године.

Само у првој години, продато је 64 милиона пари, по цени од 1,35 долара, што би данас одговарало износу од 21 долара.

До тада су жене биле принуђене да носе вунене чарапе, које су биле тешке, или свилене које су биле толико осетљиве и цепале се веома лако па су жене увек у торбици морале да имају резервни пар.

Најлон чарапе су настале у лабораторијама америчке компаније „Дипон" (Dupont), када је синтетизован полимер који је омогућио производњу влакна „танког попут паучине, а јаког попут челика".

Захваљујући чаробној комбинацији водоника, угљеника и азота припаднице лепшег пола више нису морале толико пажљиво да „рукују" чарапама.

Прототип најлон чарапа приказан је на Светској изложби 1939. године, заједно са још неким „револуционарним" производима као што су фотографија у боји, телевизор и клима уређај.

„Био је то тренутни успех, јер су најлонке могле дуго да трају", рекла је за телевизију „Еј-Би Си" (ABC) 95-годишња Меј Ливи, једна од првих жена која је купила најлонке.

Жене су, међутим, убрзо остале без корисног производа на који су се веома лако навикле. Током ратних година, најлон је коришћен за израду падобрана и шатора, па је чарапе било готово немогуће купити.

Како би створиле илузију да на ногама имају најлон чарапе жене и девојке прибегавале су триковима - да би исцртале шаре користиле су шминку.

Најлон чарапе су се поново појавиле на тржишту тек пред крај сукоба што је изазвало праву помаму. Само у прва четири дана од поновног пуштања у продају, Американке су разграбиле више од четири милиона пари.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара