Фолклор и савремени модни дизајн

Отварањем изложбе „Зубун 2010 - српски фолклор у савременом модном дизајну" синоћ је званично почео 27. Amstel Fashion Week. Наши модни дизајнери били су инспирисани једним од најважнијих обавезних одевних предмета у српској народној ношњи из деветнаестог и прве половине двадесетог века.

Београдска Недеља моде, 27. по реду, почела је синоћ и трајаће до 25. априла. Као једна од пратећих манифестација, у Етнографском музеју отворена је изложба „Зубун 2010 - српски фолклор у савременом модном дизајну". 

Наши афирмисани модни дизајнери били су инспирисани једним од најважнијих обавезних одевних предмета у српској народној ношњи из деветнаестог и прве половине двадесетог века. 

Зубун је тип дугог прслука, широко распрострањен у нашој традиционалној култури одевања.

У ликовно естетском смислу, то је један од најрепрезентативнијих одевних предмета. У савременом духу одевања, специјално за ову изложбу, дизајнирале су га Тамара Радивојевић, сестре Проковић, Евица Милованов-Пенезић, Сандра Јанковић и студенти Мод-арт Београд.

„Ми смо некако узели зубун као неку полазну основицу. Колекција је за предстојећу јесен и зиму, тако да смо ми то проширили на оне одевне предмете који би сада требало да представљају оно што је зубун био, дакле, на мантиле, капуте, све што се зове 'аутвер'", каже дизајнерка Тамара Радивојевић.

Љубитељи ревијалних дешавања у оквиру наше Недеље моде, обрадоваће први изложбени пројекат модног студија Клик, који је реализован у сарадњи са Етнографским музејем.

Актуелна поставка, која у новом духу савременог доба реинтерпретира зубун, део нашег богатог културног наслеђа, добар је начин да се део народног блага стави у функцију савременог живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара