Читај ми!

Одговори лекара, 11. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на Ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, и ова среда је намењена одговорима на питања. Ваше дилеме и страхове решавају лекари Дома здравља „Савски венац“. О болестима причамо, симптомима све ређе. Зато за Вас правимо и један буквар симптома. Када их препознате, не смете их игнорисати.

Питање: Већ две недеље имам непријатно пецкање и свраб по целом телу, без осипа и црвенила. Када пецкање почне, почешем се и престане, онда почне на неком другом делу тела и тако нон-стоп. Још имам осећај да ми је кожа стално надражена. Ноћу немам проблема, односно не будим се због свраба и пецкања. (Н. В.)

Одговор: Свраб је неспецифичан симптом и може да настане као последица суве коже, нарочито код старијих особа, узимања појединих лекова (еритромицин, фенотијазини, аспирин) и алкохола, обољења јетре и жучних путева, бубрега, хормонског дисбаланса, шећерне болести, анемије, хематолошких болести, тумора, различитих инфекција, услед алергијских реакција или неурогени свраб као последица стреса. Који год да је узрок, кожу немојте чешати, јер то може погоршати стање, створити огреботине и ранице, које се даље могу инфицирати. Кожу треба прати млаком водом без сапуна или са благим сапуном, а након прања осушити је благим тапкањем памучном тканином и избегавати агресивније трљање коже. Кожу намазати неком умирујућом хидратантном кремом или лосионом. Да би се узрок свраба поуздано утврдио, неопходно је отићи на преглед изабраном лекару, који ће упутити да се ураде одговарајуће анализе и, ако је потребно, прописати одговарајућу терапију. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Недавно сам напунио осамнаест година и примећујем како ми неколико месеци опада коса. Све је ређа и зализак ми се све више повећава. Наиме, мој отац је ћелав, као и његов отац, и ја се тога не бојим, јер знам да ми је то генетски предодређено. Проблем је у томе што сам још млад за тако нешто, па бих вас замолио да ми, уколико је могуће, објасните како да тај процес успорим. (Ж. М.)

Одговор: Лекови који се користе за успоравање опадања косе су: Mиноксидил спреј 2 посто и 5 посто, који се утрљава у теме, и финастерид (антиандроген), који лекар прописује код неких типова ћелавости. Потребни су месеци, некад и до пола године, пре него што се види ефекат. За свакодневно прање косе саветују се биљни шампони на бази коприве, а исхрану треба обогатити уносом витамина (комплекс витамина Б-групе), витамин Х - биотин, фолна киселина, амино-киселине (цистеин, метионин) и минерала (гвожђе, бакар, цинк, силицијум). На тржишту постоје разни комерцијални препарати за раст и јачање косе. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Поштовани, занима ме лаички опис за лезије на костима.

Одговор: Лезија кости представља оштећење коштаног ткива због трауме или болести. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара