Читај ми!

Ниво воде у бразилској луци у Амазонији достигао најнижу тачку од 1902. године

Лука у бразилском граду Манаусу бележи најнижи ниво воде за последњу 121 годину. Чамци и друга пловила су насукани и не могу да испоруче храну и воду у удаљена села.

Ниво воде у главној речној луци у бразилској амазонској прашуми достигао је најнижу тачку за најмање 121 годину, пошто је историјска суша уништила животе стотина хиљада људи и оштетила екосистем џунгле.

Притоке моћне реке Амазон, из којих вода убрзано нестаје, оставиле су чамце насукане, а снабдевање удаљених села у џунгли храном и водом је онемоућено. Такође, стручњаци страхују да су високе температуре воде убиле више од 100 угрожених речних делфина.

Лука у Манаусу, најнасељенијем граду у региону који се налази на месту где се река Рио Негро (Црна река) улива у реку Амазон, забележила је у понедељак ниво воде од 13,59 метара, наводи се на сајту посвећеном овој притоци Амазона.

То је најнижи ниво водостаја од претходног нелавног рекорда из 1902. године.

После више месеци без кише, Педро Мендонса, становник амазонске прашуме, осетио је олакшање када је бразилска невладина организација крајем прошле недеље испоручила залихе хране и других потрепштина његовој заједници на обали реке у близини Манауса.

„Три месеца смо без кише овде у нашој заједници. Много је топлије од свих прошлих суша“, рекао је Мендонса, који живи у месту Санта Хелена до Инглесу, које се налази западно од Манауса, главног града државе Амазонас.

У неким областима Амазоније забележен је најнижи ниво кише у периоду од јула до септембра још од 1980. године, према подацима Националног центра за узбуну бразилске владе Цемаден.

Бразилско Министарство науке окривљује сушу за овогодишњу појаву климатског феномена Ел Нињо, који изазива екстремне временске прилике на глобалном нивоу.

У саопштењу издатом раније овог месеца, Министарство је саопштило да очекује да ће суша потрајати најмање до децембра, када се предвиђа да ће ефекти Ел Ниња достићи врхунац.

Суша директно погађа 481.000 људи, наводи се у саопштењу Агенција за цивилну одбрану у држави Амазонас, где се налази Манаус.

Крајем прошле недеље, службеници бразилске невладине организације Фондација одрживог Амазона (Fundação Amazônia Sustentáve – FAS) растрчали су се широм сушом опустошеног региона у близини Манауса како би испоручили храну и друге потрепштине угроженим сеоским заједницама. Суша ограничава њихов приступ храни, води за пиће и лековима, који се обично транспортују реком.

Нелсон Мендонса, такође из места Санта Хелена до Инглесу, истиче да, иако се до неких подручја још може доћи кануом, многи чамци нису могли да путују реком да донесу залихе, а роба је транспортована тракторима па чак и пешке.

То није баш добро за нас, јер смо практично изоловани“, навео је Мендонса.

Мештани његовог места, нарочито деца и слаби, све чешће добијају дијареју и температуру због отежаних снабдевања водом при чему је чистоћа воде коју становништво користи изузетно упитна.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије