Острво Принцезе Елизабете – прво вештачко енергетско острво у свету – електрана зелене енергије

Оператер система „Елиа“ представио је нацрт планова за оно што ће бити прво вештачко енергетско острво на свету.

Острво принцезе Елизабете ће се налазити на 45 километара од белгијске обале и служиће као веза између приобалних ветроелектрана у другој зони ветра на мору и њене високонапонске мреже на копну.

Енергетско острво ће бити први грађевински блок европске мреже електричне енергије на мору која ће служити као централно чвориште за нове интерконекторе са Великом Британијом и Данском.

Белгија је лидер у области ветра на мору и убрзава енергетску транзицију учетворостручавајући капацитет у белгијском Северном мору, градећи енергетско острво и нове интерконекторе са земљама које окружују Северно море“, рекла је Тин Ван дер Стратен, белгијски савезни министар енергетике.

Додала је да ће ново енергетско острво постати офшор центар за енергију ветра који ће обезбедити одрживу, приступачну енергију за Белгијанце и и претвориће Северно море у „електрану зелене енергије“.

Белгијски оператер преносних системаЕлиа“ приводи крају пројекат дизајна острва који обухвата део природе за живот и заштиту морских и копнених животиња.

Острво ће имати велики утицај на производњу енергије у Белгији.

Планирамо да наставимо са развојем Северног мора као водећег енергетског чворишта Белгије, а ово острво ће бити кључни део тог процеса“, рекао је Винсент Ван Куикенборн, потпредседник белгијске владе и министар правде и Северног мора.

Острво је назвао другом зоном морског ветра и рекао да ће прве турбине бити пуштене у рад 2028. године и испоручити додатну „зелену” енергију многим Белгијанцима. Пројекат ће бити први у свету у оквиру кога где нека земља инсталира ветротурбине у заштићеним морским подручјима.

уторак, 04. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије