Читај ми!

Индонежански тропски глечери у опасности од нестанка и то до 2026.

Атмосферско-океански феномен Ел Нињо могао би да убрза топљење глечера старих 12.000 година, а један стручњак чак тврди да може да документује њихово „изумирање“.

Два од свега неколико преосталих тропских глечера у свету топе се убрзано. У питању су глечери у Индонезији, а њихов лед, према проценама експерата, могао би да нестане до 2026. године или чак и раније.

Узрок топљења индонежанских тропских глечера пронађен је у временским обрасцима насталим због Ел Ниња који продужава сушну сезону, саопштила је агенција за геофизику те азијске земље.

Индонезија, у којој се налази трећина светских прашума, највише после Бразила и Конга, очекује да би сушна сезона могла да потраје до октобра, а тиме Ел Нињо повећава ризик од шумских пожара и угрожава залихе чисте воде.

Иако је агенција упозорила да би пацифички феномен могао да учини овогодишњу сушну сезону најтежом од 2019. године, један од истраживача рекао је да би то такође могло угрозити 12.000 година старе тропске глечере ове југоисточне Азије.

„Глечери би могли нестати пре 2026. године, или чак брже, а Ел Нињо би могао да убрза процес топљења“, рекао је Доналди Пермана, мислећи на глечере планинског масива Пунчак Џаја, у централној Папуи.

Глечери, за које је рекао да су међу ретким преосталим у тропима, су такозвана Карстенс пирамида висока 4.884 метра и East Northwall Firn, који је на висини од 4.700 метара у планинама Џајавиџаја, у најисточнијим деловима региона Папуе.

Глечери су се значајно истањили у последњих неколико година, упозорава Доналди, са 32 метра, колико је износио ледени покривач 2010. године, на осам метара измерених 2021. године, док је њихова укупна ширина пала са 2,4 километра у 2000. на само 230 метара 22 године касније.

Ипак, нешто се може учинити да би се спречило да глечери копне, нагласио је Доналди, додајући да би топљење могло да поремети регионални екосистем и да изазове пораст глобалног нивоа мора у року од једне деценије.

„Сада смо у позицији да документујемо 'изумирање' глечера. Бар можемо рећи будућим генерацијама да смо некада имали глечере“, додао је Доналди, координатор одељења за климатска истраживања индонежанске агенције БМКГ.

Осим у Папуи, тропски глечери се могу наћи у Андима Јужне Америке и планинама Килиманџара, на планинама у Кенији и планинском венцу Рувензори у Африци.

Индонезија је највећи светски извозник угља и има циљ да до 2060. достигне нулту емисију угљеничних гасова.

Енергија из угља чини више од половине њеног снабдевања енергијом. Прошле године је поставила амбициозан рок да до 2030. године сама смањи емисије гасова са ефектом стаклене баште за 31,89 одсто, односно за 43,2 одсто уз међународну подршку.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво