Читај ми!

„Глас природе“ открива шта све чини природну баштину Србије

У Галерији науке и технике САНУ отворена је изложба „Глас природе“ којом Завод за заштиту природе Србије обележава 75 година постојања. Изложба пружа преглед стручног рада Завода на заштити и унапређењу природне баштине Србије кроз теренска истраживања, пројекте заштите природе и образовне програме.

Прва забрана сече шуме записана је у Душановом законику, а закон о рудама донет је у време Деспота Стефана Лазаревића. У 19. веку регулисани су лов и риболов, заштићене Авала и Обедска бара.

Данас имамо више од 300 заштићених подручја, а један од задатака Завода је подизање свести о заштити природе.

„Од првог дана Завод се заправо бави истраживањем и валоризацијом природних вредности, начином њихове заштите и одржавањем. Значи, правилним управљањем да би та природна добра остала сачувана и презентована како нашим грађанима, а тако и целом свету“, каже Марина Шибалић, в.д. директора Завода за заштиту природе Србије.

Шта чини природну баштину Србије, која географска подручја и које животињске врсте су заштићени, нека су од питања на која одговор пружа изложба Глас природе. Део поставке су експонати из геолошке збирке, међу којима су и шкољке старе више од 100 милиона година.

„Концепт изложбе има за циљ да ширу јавност упозна са радом Завода. Овим обележавамо јубилеј - 75 година институционалне заштите природе у Србији и тема је Глас природе јер је Завод тај који природи даје глас у нашој земљи, штити и проглашава подручја“, објашњава Јелена Ковачевић, коауторка изложбе.

Издавачка делатност Завода и интерактивна изложба која популаризује науку и екологију, у Галерији науке и технике САНУ, до 2. септембра.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво