Читај ми!

Пауци на небу Гватемале – феномен муње која сева одоздо нагоре

Сцена као из апокалиптичног филма догодила се изнад вулкана Акатенанго у Гватемали. Чинило се да су муње сличне пауцима изашле из вулкана када је гром ударио у близини стварајући спектакуларну оптичку илузију.

Олујним небом изнад вулкана севале су муње, али такав призор се не виђа сваког дана. Импресионираном Дерику Стилу грмљавина није сметала да све то сними.

На Стиловом снимку нашла се муња која удара у вулкан током олује, док су два врха Пико Мајор и Јепокапа прекрили олујни облаци.

„Скочио сам с мотоцикла и снимио експлозије муња које лудују, као да пуцају увис и осветљавају небо изнад вулкана Акатенанго у Гватемали. Чинило ми се да сева у контрасмеру“, рекао је Стил.

Тај природни феномен није немогућ, али ни чест, назива се „муња или блесак нагоре“.

Шта је муња према горе и које врсте муња постоје

Муње које се крећу нагоре настају када постоји позитиван блесак на релацији облак–земља. Промена електричног поља изазвана претходним блеском доводи до покретања муње нагоре.

Тип муње нагоре удара од врха облака навише, у стратосферу, а много су ређе од муња које ударају према тлу. Постоје три врсте:

Црвени вилењак, муња која је тамна и црвенкаста, широка километрима, јавља се на око 50 до 90 километара изнад облака. Траје само неколико хиљадитих делова секунде.

Плави млаз је врста муње која има плаву интензивну конусну светлост. Простире се брзином од 6.000 километара по сату, а допире 20 до 50 километара изнад облака.

Патуљак је врста муње зелене боје, са обликом тањира, пречника око 400 километара. Појављују се око 100 километара изнад облака. Траје мање од неколико хиљадитих делова секунде.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво