Читај ми!

Прошао висински циклон – до средине наредне недеље стабилно и топло, а онда поново захлађење

Југоисточна струјања донела су и влажну ваздушну масу са Егејског мора, па је на потезу од Баната до Поморавља било врло обилних пљускова са грмљавином. Заједно са влажном ваздушном масом, стигао је и песак из Сахаре. Ипак, наредних седам дана се очекује стабилно и топло време.

„Ово је мало другачија ситуација што се тиче доласка сахарског песка на Балкан, зато што се један висински циклон образовао изнад Егејског мора, па се приближио Србији и онда скренуо ка Далмацији“, наводи Пејановић.

Радило се о висинском циклону који је, како каже, неуобичајена појава.

„Тај циклон није био изложен при земљи, није имао тако јаке фронтове и самим тим није могло да дође до подизања веће количине песка. Обично се дешава да се циклон формира у западном Средоземљу, ту се продубљује и полако премешта на исток. Таква врста јаког и великог циклона поседује способност да у фронталним зонама подиже сахарски песак и преноси га до Балканског полуострва и још северније“, објашњава заменик директора РХМЗ-а.

Пре неколико година на пролеће, песак је дошао из околине Каспијског мора, прекрио Србију, а онда стигао до Загреба и Љубљане.

Наредних седам дана очекује се слабљење и премештање висинског циклона, па он неће више бити активан.

„Очекујемо стабилизацију наредних седам дана, па ће температуре бити око 30 степени Целзијуса, али ће око 23. или 24. доћи до захлађења“, истиче Пејановић

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво