Читај ми!

Нова врста змије названа по Харисону Форду

Рептил назван Tachymenoides harrisonfordi пронађен је у Перуу. Одлука да се змији да име по Харисону Форду уследила је због рада чувеног глумца на заштити животне средине, преноси Скај њуз.

Харисон Форд, који је потпредседник непрофитне групе "Conservation International", рекао је да „змија има очи у којима се можете удавити и већину дана проводи сунчајући се поред прљаве воде, вероватно бисмо били пријатељи раних 60-их“.

Ипак, тврди да је реч и „понижавајућем открићу“.

„То је подсетник да још увек има толико тога да се научи о нашем дивљем свету – и да су људи један мали део невероватно огромне биосфере. На овој планети су све судбине испреплетене, а тренутно милион врста лелуја на ивици заборава. Имамо егзистенцијални мандат да поправимо наш нарушен однос са природом и заштитимо места која одржавају живот“, казао је Харисон Форд.

За разлику од Индијане Џонса, Форд је наводно обожаватељ змија, а по страственом заштитнику природе названи су и паук - Pheidole harrisonfordi, као и врста мрава - Pheidole harrisonfordi.

Откриће нове врсте змија је заједничка сарадња истраживача из Перуа и Сједињених Држава и направљено је у националном парку Отиши у Перуу.

Tachymenoides harrisonfordi је мала, витка змија, која достиже дужину од само 16 инча (40,64 центиметра).

Добро је камуфлиран, али безопасан за људе, са исхраном која се састоји од гуштера и жаба.

Едгар Лер, биолог који је предводио експедицију која је открила змију, рекао је да је откриће нове врсте, њено именовање и представљање у свету лепа и неопходна активност.

„Са овим именом желимо да одамо почаст Харисону Форду као глумцу и заштитнику природе и надамо се да ћемо створити свест да су у свету остала удаљена подручја у чије врсте не познајемо. Могу се заштитити само познате врсте“, казао је Лер.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво