Читај ми!

Бицикли од бамбуса на улицама Хаване – решење за саобраћајне и еколошке проблеме

На улицама престонице Кубе већ се могу видети бицикли направљени од бамбуса. Ово јефтино, еколошки прихватљиво превозно средство истовремено решава хроничне саобраћајне проблеме, али има потенцијал и да помогне привреди ове карипске земље.

Међу класичним аутомобилима, мопедима и рикшама које Кубанци и њихови гости користе за обилазак главног града Хаване, на улице излази нова врста возила – бицикли од бамбуса које производи локална радионица.

Вело Куба“, продавница бицикала и туристичка компанија, производи лагане, еколошки прихватљиве опције средстава за превоз као део програма који финансира холандска амбасада у овој карипској земљи.

Посетиоци градског зоолошког врта већ се могу видети како возе ове двоточкаше.

На Куби постоји 28 врста бамбуса. На срећу, овде имамо две-три врсте потребне за израду ових бицикала“, објашњава оснивач предузећа „Вело Куба“ Највис Дијаз.

Радионица се удружила са волонтерима међу којима има незапослених мајки, али им се придружило и удружење особа оштећеног слуха како би што више становника обучили како да направе бицикле и поправе их.

За нас је важно да научимо професију. Ово ће нам користити у будућности“, рекла је Јакелин Гонзалес, која је чланица удружења особа оштећеног слуха.

Неки од полазника курса могли би се у будућности запослити у продавници бицикала, објашњава Дијаз, или би могли отворити сопствена мала предузећа.

Саобраћај и стално запослење су хронични проблеми на Куби, где је економија тешко погођена пандемијом коронавируса.

Куба у великој мери санкције Сједињених Америчких Држава из доба Хладног рата види као узрок успоравања њеног економског раста, а ембарго је условио недостатак увозних аутомобила који је довео до тога да се становници ослањају на деценијама старе моделе или мопеде из Кине, који су почели да стижу после 1990. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво