Читај ми!

Лидо је омиљено место Земунаца за бег из града

Две трећине Великог ратног острва природни је резерват за скоро 200 врста птица. На северном шпицу налази се плажа Лидо.

На пешчаној плажи на Дунаву уживају и стари и млади. Највише је родитеља са децом, бака и дека са унуцима. Иако је више посетилаца на пешкирима, спасилац помно посматра купаче.

Плажа је добила име по италијанском летовалишту у близини Венеције, а заузима мали део Великог ратног острва које је кроз историју више пута мењало име.

„Између два рата усталио се појам Велико ратно острво. Пре тога најчешће је било Војно острво или Велик војно острво. Интересантно је да су Земунци између два рата називали то острво Сиротињско, јер је сиротиња прелазила преко и гајила воће и поврће на том делу“, истакао је хроничар Видоје Голубовић.

Пут преко Дунава до плаже на Великом ратном острву посетиоцима је олакшала Војска Србије, понтонским мостом. Почела је да га поставља почетком 2.000-тих. А како се до Лида стизало раније?

Постоји један запис као и фотографија да је бродић Лидо који је превозио заинтересоване на Лидо, разлог за име острва“, истакао је хроничар.

На Лиду се и кампује. Возе се кајаци, припрема ручак са пријатељима.

Овде нећете моћи да уживате на лежаљкама под сунцобраном, уз ресторанску храну, али ћете зато моћи да се купате у Дунаву, правите куле у песку и на миру читате књигу омиљеног писца у природној хладовини под крошњама дрвећа.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво