Читај ми!

Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак

Лековито биље, осим што помаже у очувању здравља људи, корисно је и за животиње. Лето је време када су кућниљ љубимци чешће са нама у колима, или учествују у породичним путовањима. Неретко се деси да дужи пут, животиња тешко поднесе, али постоје биљна средства која имају важно, благотворно дејство на животињу која је под стресом.

„Препарати који су природни транкилајзери, који смирују и опуштају животиње, се праве углавном на бази валеријане. То су најчешће комерцијална паковања која могу да се нађу. Валеријана има кумулативно дејство, и она би требало да се даје животињи неких седам, осам дана, пред очекивани стресни период, рецимо, пред пут, да би се то довело до неке концентрације која опушта животиње", каже ветеринар Дејан Поповић.

Додаје да се све више, у последње време, са истим циљем, користе матичњак и ветивер. Комбинују се са валеријаном, и имају „инстант" дејство.

За исте намене постоје и спрејеви и етарска уља на бази поменутих биљака, а све како би се животиња ослободила стреса. Матичња, валеријана и ветивер, такође се могу давати животињама у виду гелова или капсула.

Посебно су за употребу згодни дифузери који се укључују у струју и шире неопходну концентрацију супстанце кроз просторије у којима животиње бораве, као што су ветеринарске амбуланте, али и стамбени простор у коме љубимци бораве.

Нарочито су препоручљиви за примену током, на пример, новогодишње ноћи, када животиње трпе стрес од звука петарди и ватромета.

„Матичњак и валеријана колоквијално се на српском зову и мацина трава, и то не случајно. Народ је одавно приметио да мачке обожавају те биљке", рекао је травар и новинар Момчило Антонијевић.

Када је реч о матичњаку, врло је корисно његово есенцијално уље. За само пет литара тог уља потребна је количина матичњака која расте на површини од једног хектара.

„Ако имате пса или мачку и ако вам је потребан умирујући инстант ефекат, обавезно набавите препарат са биљкама као што су матичњак и валеријана. Уколико смирење треба вама, можете да попијете шољу чаја од матичњака, то је изузетно корисна биљка, јер, поред тога што делује смирујуће, фантастичан је лек против мучнине, и препоручује се онима којима вожња смета", каже Антонијевић.

Сви комерцијални препарати на бази биља намењени животињама могу се наћи у ветеринарским апотекама и амбулантама и пет-шоповима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара