Читај ми!

Попијеш пилулу смршаш, а не вежбаш – код глодара ради, ми морамо да сачекамо

Научници у САД тврде да су неке од здравствених предности вежбања „свели” у пилулу која се једноставно – прогута и то је све.

Попијеш пилулу смршаш, а не вежбаш – код глодара ради, ми морамо да сачекамо Попијеш пилулу смршаш, а не вежбаш – код глодара ради, ми морамо да сачекамо

Нови лек је у врло раним фазама развоја, али у почетним експериментима на глодарима, чини се да улази у природни метаболички пут који се обично покреће вежбањем. Када се даје мишевима свакодневно, изгледа да лек, назван SLU-PP-332, побољшава функцију мишића, кондицију и издржљивост – све без потребе да се животиње крећу више него што су навикле.

Представљајући најновије резултате на састанку Америчког хемијског друштва 2024, главни истраживач и хемичар Баха Елгенди са Вашингтонског универзитета, тврди да су он и његов тим успели тамо где други истраживачи раније нису могли.

Ако истраживачи могу успешно да циљају исти метаболички пут код људи, Елгенди мисли да би то „могло довести до развоја терапије за неке од најизазовнијих болести са којима се данас суочавамо, као што су неуродегенеративне болести и срчана инсуфицијенција“.

Већ годинама научници широм света раде на стварању „пилуле за вежбање” која може да пренесе бар неке од предности вежбања онима којима је то потребно.

Физичка активност укључује бројне метаболичке путеве који могу побољшати људско здравље на различите начине, али један пут са посебно импресивним здравственим предностима покреће рецепторе везане за естроген (ERR).

Ти рецептори се налазе у ткивима мишића, срца и мозга, и познато је да регулишу широк спектар гена повезаних са метаболизмом, имунитетом, упалом, хомеостазом, развојем, растом ћелије и репродукцијом.

Ипак, историјски гледано, показало се да их је тешко погодити. Вежба је један од јединих начина да се „ERR лопта закотрља”.

Научници са Универзитета Флорида (UF) и Универзитета Вашингтон у Сент Луису већ неколико година раде на верзији ERR лека. Дизајниран је да усаврши не један већ три различита типа ERR – подвиг који никада раније није постигнут.

Елгенди и његове колеге су толико охрабрени својим напретком да су основали стартап фармацеутску компанију под називом “Pelago Pharmaceuticals”, за коју предвиђају да ће „покренути овај важан канал“.

У прошлим експериментима, Елгенди и његове колеге су показали да када се SLU-PP-332 даје мишевима, он повећава тип мишићног влакна отпорног на умор у њиховим телима.

То, заузврат, побољшава издржљивост глодара на тракама за трчање, омогућавајући им да трче 70 одсто дуже и 45 одсто даље од оних који не примају лек. То је вероватно зато што су њихове ћелије скелетних мишића биле у бољем стању да одржавају свој енергетски баланс.

Каснији експерименти су открили да су мишеви који су узимали SLU-PP-332 два пута дневно током једног месеца добили 10 пута мање масти од необрађених мишева, иако су наставили да једу исту количину хране и вежбали истим интензитетом као и раније.

„Ово једињење у основи даје сигнал скелетним мишићима да направе исте промене које видите током тренинга издржљивости“, објаснио је фармацеут Томас Барис из UF.

„Када третирате мишеве овим леком, можете видети да се метаболизам целог тела претвара у коришћење масних киселина, што је веома слично ономе што се дешава када људи посте или вежбају. И животиње почињу да губе на тежини”, објаснили су истраживачи.

Ово ипак не значи да је SLU-PP-332 савршена замена за вежбање, али изгледа да покреће молекуларни пут који доносе многе предности као и вежбање – срцу, мозгу и бубрезима.

Нека нова једињења слична SLU-PP-332 су чак дизајнирана да прођу крвно-мождану баријеру,испоручујући у мозак супстанце које могу да одрже ћелије у борбеној форми.

„Многи људи не могу да вежбају, а пилула би могла да буде веома корисна за опонашање или побољшање ефеката вежбања за људе који су у дубокој старосит, за оне са одређеним болестима или за оне који се суочавају са губитком мишића због употребу неких других лекова“, каже Елгенди.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво