Читај ми!

Мистерија древног гробља у Финској, хумке без иједног људског посмртног остатка

Древно гробље у Финској већ деценијама збуњује археологе због тога што у његовим хумкама није пронађен ниједан људски посмртни остатак.

Гробље се налази на ивици арктичког круга у месту Таиниаро где су зиме дуге и изузетно оштре. Локалитет је први пут откривен 1959. године, а детаљно проучаван крајем 80-их.

Хиљаде предмета је описано, а археолози су касније утврдили да се ради о пешчаном тлу, измешаном са пепелом.

Ниједан људски посмртни остатак није откривек у десетинама плитких хумки, због чега су стручњаци били збуњени шта је доводило људе да се окупљају на шумовитим обалама арктичког естуара.

Нова студија, међутим, предвођена археологом Акијем Хаконеном са Универзитета Оулу потврђује да се ради о гробљу са око 200 хумки које су ископале номадске заједнице из каменог доба пре око 6.500 година.

„Иако није откривен ниједан остатак костију, Таиниаро јесте било гробље“, каже Хаконен.

Ту тврдњу он и његов тим заснивају на опсежним откопавањима, па онда упоредним поређењима са обликом, величином и садржином других локалитета из тог доба у Финској.

Кисело земљиште тог подручја током хиљада година је разградило кости покопане у хумкама, али су хиљаде камених предмета и делова грнчарије остали нетакнути.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије