Читај ми!

Тим ЕТФ-а учествује на престижном такмичењу у Америци – задатак је развој соларног инвертора

Тим студената Електротехничког факултета Универзитета у Београду "H-Bridges" традиционално учествује на светском универзитетском такмичењу које спроводи највећа међународна организација инжењера електротехнике. Овогодишњи задатак је развој тростепеног соларног инвертора за прикључење фотонапонског система на електричну мрежу.

За H-Bridges тим сваке године се пријави од 70 до 100 студената. Отворен је за све академце Електротехничког факултета. Конкуренција је оштра.

„Свако ко жели може да приступи тиму – нема улазних тестова. Све се базира на ентузијазму и жељи студената да раде у лабораторији и да дају свој максимум. Пуштамо да ради природна селекција: да видимо ко су људи који највише могу да издрже, који имају највише дисциплине и жеље и који ће изгурати све фазе такмичења“, каже Александар Милић, асистент ЕТФ-а и ментор тима.

До сада су на такмичењу International Future Energy Challenge два пута били први, док им је прошле године припало друго место.

„Ове године развијамо соларног инвертора, по принципу уређаја енергетске електронике, који има за циљ да панеле повеже са електроенергетским системом и да на оптималан начин контролише токове активне и реактивне снаге“, објашњава Александар Милић.

Како напредује пројекат 

Милић додаје да су са пројектом почели прошле године, те да су у потеклих годину дана успешно развили два прототип која су потпуно функционална, као и да су поставили соларну електрану на кров техничких факултета, а да су тренутно у фази тестирања.

„У софтвер тиму се бавимо пројектовањем контролног алгоритма да би наш уређај радио оптимално и ефикасно. Бавимо се и програмирањем процесора како би се остварила комуникација са блутут апликацијом и како би корисник у сваком тренутку могао да прати шта се дешава са уређајем", наводи Лазар Стојановић, мастер студент ЕТФ-а и вођа H-Bridges тима.

Емилија Лукић мастер студент ЕТФ-а, чланица H-Bridges тима каже да стичу и практична знања, што током школовања не могу.

„Најинтересантнији део је када је нешто што на чему сте радили годину дана или пар месеци испред вас. Моменат када проради је јако вредан“, наводи Лукићева.

Радови ЕТФ-а на престижним конференцијама 

Да су истраживања озбиљна, сведоче и објављени научни радови. Представљени су на престижним међународним конференцијама.

„Неки од њих су оцењени чак и као најбољи радови на научним конференцијама и показали су колики је значај онога што смо овде развили“, истиче Јелена Чакаревић, студент ЕТФ-а и члан H-Bridges тима.

Тим за односе са јавношћу и привредом брине о финансијама.

„Нећу да кажем да је лак пут, али је занимљив, зато што функционишемо по принципу спонзорства и донација“, наводи Ксенија Диздар, мастер студенткиња ЕТФ-а.

Наредна рунда која их очекује јесте полуфинале марта наредне године у Хјустону. Ту ће са још 15 универзитета представити тренутне резултате. Надају се да онда следи и финале у Тенесију.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије