Читај ми!

Биопорин – биоразградива замена за стиропор најбоља иновација у Србији у 2020. години

Најбољим иноваторима у Србији данас ће добити уручене заслужене награде. Прва награда је припала тиму „Сома“ из Крушевца и Књажевца који је победио са иновацијом „Биоразградиви материјал који може да замени полистирен – биопорин“.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији одржава се од 2005. године у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја. На прошлогодишњем такмичењу је било 150 иновативних решења и 536 учесника.

Како наводи професор др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, за ових 15 година откако се организује ово такмичење истакло се близу 1.500 изванредних иновативних идеја, али и 85 различитих компанија које су финализовале ове идеје.

Нови материјал, биопорин који је направио победнички тим „Сома“ може да замени стиропор који није биоразградив и као такав није извор микропластике која је изузетно штетна за околину.

Члан победничког тима, Никола Станојевић напомиње да је стиропор немогуће рециклирати. Он се или спаљује или завршава на депонијама и представља извор микропластике.

„С друге стране ми у земљи имамо велики проблем са спаљивањем пољопривредног отпада јер немамо навику рециклирања и компостирања тако да се један огроман ресурс спаљује сваке године и ствара доста загађења. Наша иновација решава оба проблема“, наглашава гост Јутарњег програма.

Биопорин се производи од пољопривредног отпада, односно узгаја се тако што се пољопривредни отпад прерађује и инфицира одређеном врстом гљиве која добија облик у који је стављен пољопривредни отпад.

„Она у ствари једе тај пољопривредни отпад и њено тело формира облик који желимо. Тако да нема производње у класичном смислу, него се он у потпуности узгаја“, објашњава Никола Станојевић.

Биопорин сем свих техничких карактеристика стиропора, као што су апсорпција шока, заштита од лома, флексибилност и слично, је и потпуно биоразградив у природним условима у контакту са влагом и земљом. Разграђује се за три до шест месеци и распада се на органске соли које могу да служе као органско ђубриво. Тако да се добија цео кружни циклус.

Важна последица такмичења и медијске видљивости коју су стекли учешћем и победом на такмичењу, је и да се јавио велики број компанија које су заинтересоване за производњу биопорина и за проширење примене овог новог материјала, који је првобитно био намењен као једнократна амбалажа, јер је она један од највећих извора отпада.

„Компаније су заинтересоване да се биопорин користи и за изолацију кућа, као што су био-брвнаре, еко-куће и слично. А добијамо и друге захтеве који нас подстичу да и даље иновирамо и да даље развијамо свој производ. Сада сарађујемо са још једним тимом који је учествовао у такмичењу са којим развијамо премазе и импрегнате за наш материјал што ће омогућити да се користи и у условима где има више воде, као и у разним климатским условима“, наглашава члан победничког тима „Сома“ на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије