Читај ми!

Најбоље од универзума – велика конјункција планета на дан зимског солстиција

Витлејемска звезда је сваког Божића слика са пуно симболике. Но, да ли је заиста постојао такав небески феномен? Могуће је да се ради о реткој констелацији планета која сада опет може да се види.

На ноћном небу 21. децембра стапају се у нашим очима две највеће планете Јупитер и Сатурн. Астрономи то зову конјункција. Љубитељи звезда кажу да су тада те две планете из перспективе посматрача са Земље посебно близу.

Разлог је у томе што планете круже различитом брзином око Сунца. Сатурн је удаљенији од Сунца и спорији, па га тако претекне бржи Јупитер.

Председник удружења „Пријатељи звезда“ Свен Мелхерт каже: „Овогодишње претицање је нешто посебно. Обе планете ће скоро да се стопе у једну светлосну тачку“.

Најбоље што нуди универзум

Ово претицање планета се дешава сваких 20 година, али овакво оптичко стапање десиће се тек 2080. Мелхерт констатује: „Конјункција Јупитера и Сатурна 21. децембра је најбоље што универзум може да нам понуди за дуже време“.

Планете сада, према њему, стоје на југозападном делу неба и за њихово посматрање није неопходан телескоп. Јупитер је светлији и лево од Сатурна.

Сличан сусрет планета збио се и пре 2020 година. Карол Лифке из Куће астрономије у Хајделбергу каже о нагађањима да је управо то „Витлејемска звезда“, да је то једна од могућности, пошто су и Јупитер и Венера имали сличну констелацију.

„Витлејемска звезда“ се од средњег века приказује као звезда репатица, али према њему комета се највероватније може искључити. У време Исусовог рођења комете су сматране предзнацима несреће. Експлозија супернове исто тако није вероватна, пошто би остаци такве експлозије морали оставити трага.

„Јеванђеља су написана много касније, можда се ипак ради само о симболици“, каже Лифке.

Зимски солистициј

Сунце у подне 21. децембра достиже најнижу тачку на небу изнад хоризонта. Тај дан је најкраћи у години, а ноћ најдужа. У Немачкој то значи око 16 сати таме и само осам сати светла. После тога сваки дан ће имати све више светла.

Зимски солистициј означава календарски почетак зиме. Не само да се од тада продужава дан већ у равничарским крајевима Немачке расте вероватноћа да ће пасти снег. Бели покривач може да поправи расположење.

„Та светлост у тамном годишњем добу значи пуно. Снег покрива све што је суморно“, каже психолошкиња Барбара Лубиш и додаје да то ствара мир који на човека делује благородно. „Снег има особину да утиша околину“.

И Божић је повезан са зимским солистицијем. Наиме, после увођења Јулијанског календара 46. године пре Христовог рођења, зимски солистициј је падао на 25. децембар. Тог дана се одавала почаст богу Сунца Солу Инвиктусу, а тиме и „победи светлости и живота над тамом и смрћу“, како каже Винрих Лер, професор историје уметности на хајделбершком универзитету.

Тек по увођењу Грегоријанског календара године 1582. зимски и летњи солистициј су у данашњим терминима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара