Новим технологијама против поплава

Нови пројекат Европске уније помоћи ће Венецији у управљању ризицима од поплава. Знаменити град већ неколико векова има систем управљања плимом и осеком. Најстарија метеоролошка станица и даље ради, али сада има новог савезника: АЈ-стормс веб-систем.

У питању је заједничка база метеоролошких и океанографских података и различитих прогноза, геопортал и интерактиван геовизуелни инструмент, чији се резултати представљају јавности. 

Алвизе Папа, дежурни прогностичар плиме, каже да, пошто живе окружени водом, свака климатска промена директно их угрожава. Морски феномени на обали Венеције настају у Јонском мору. Овај пројекат је само почетак. Са партнерима су изградили основни систем дељења података и прогноза користећи исти математички језик.

Паоло Сарторе, власник хотела у Венецији, наводи да је у новембру ниво мора био 187 цм, а у његовом хотелу вода је достигла висину од 60 цм и замало угрозила електричне инсталације. Објашњава да су зато уложили милијарде долара у систем покретних баријера, па очекују да ускоро буде у функцији.

Истраживач Кристијан Ферарин истиче да апликација представља мапу на којој за било коју локацију на јадранској и јонској обали могу да виде тренутни ниво мора, ниво мора у наредна два дана, као и податке о таласима. Корисна је становништву и службама цивилне заштите за рано објављивање узбуне и управљање системима одбране од поплава.

Грчка, Албанија, Словенија и Хрватска су земље које се боре са истим проблемом и део су тог пројекта.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара