Риба звана Лав

Прелепе боје, шаре на леђима и пипци са отровним бодљама иза шкрга и 13 леђних пераја, подећају на лављу гриву, па отуд и име. Риба-лав је отровна корална риба која природно настањује Индијски океан и Пацифик.

Pterois volitans је атрактивног изгледа, али у последњих неколико година, поред морског пса, један је од најопаснијих житеља Медитерана. Истраживања су показала да су за то криви људи, власници акваријума, који су одрасле јединке ове рибе пуштали у воде Атлантика.

Од 2012. година риба-лав се преко Суецког канала нашла и у Медитерану и сада је једна од највећих претњи екосистемима мора у Европи. С обзиром на то да нема природног непријатеља у овим водама, нема ни препрека њеном убрзаном размножавању. Осим тога, измењени климатски услови и увећано загревање површине мора јој пријају - показала је изузетну прилагодљивост на све врсте животних услова. Најезда рибе-лав је већ озбиљно погодила и Кипар, Италију и Турску.

На Кипру је прошле године организован први одстрел специјалним пушкама које су користили рониоци. Званичници Кипра су се одлучили на тај потез зато што што риба-лав не само да прети да ће уништити многе врсте живих бића у мору, већ може бити опасна и по туристе који летују на Кипру, уколико их убоде.

Отров не користе за хватање плена, већ искључиво за одбрану од нападача. Отров је ацетилхолин, један од најјачих природних отрова, који није смртоносан за човека, али може изазвати грчење мишића, повраћање, јаку лавобољу или анафилатички шок. Отров је термолабилан, па место убода треба одмах ставити под млаз вруће воде.

Риба-лав се храни углавном ситним рибама, малим раковима и главоношцима и велика је претња биодиверзитету у мору. У истраживањима је доказано да ова риба за само 4 недеље може да уништи до 90 одсто рибље популације на једном гребену. 

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара