Читај ми!

Сто година Миланковићеве теорије о климатским променама

Ове године навршава се сто година откад је, 1920. године, у Паризу објављена „Математичка теорија топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем”, чији је аутор тадашњи професор Универзитета у Београду и потоњи научник светског гласа Милутин Миланковић.

Удружење „Милутин Миланковић" у Београду, у сарадњи са бројним стручњацима, институцијама и организацијама из земље и иностранства, тим поводом подсећа на допринос српског научника светској климатологији и науци уопште.

Овај својеврсни научни јубилеј под називом „Сто година Миланковићеве теорије о климатским променама” обележава се свечаним и научно-стручним скупом, 17. и 18. новембра, у Београду, као и у онлајн формату.

У уторак, 17. новембра, у Ректорату Универзитета у Београду, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера заштите, биће организован свечани скуп и отворена изложба Миланковић научник и визионар.

У среду, 18. новембра, уз координацију догађаја из просторија Удружења „Милутин Миланковић", одржаће се међународна научно-стручна конференција у онлајн формату. Том приликом ће бити представљено 28 научних радова стручњака из Србије, Француске, Мађарске, Аустрије, Канаде, Белгије, САД , Јужноафричке Републике и Црне Горе.

Програм обележавања јубилеја такође чине: објава репринт издања Миланковићеве теорије из 1920. године, публиковање рада др Стеле Филипи Матутиновић Милутин Миланковић и његово дело из наукометријске перспективе, издавање зборника радова учесника научно-стручног скупа, продукција и премијерно приказивање документарног филма о настанку Миланковићеве теорије, постављање плоче о проглашењу Универзитета у Београду за историјско место од значаја за развој физичких наука, установљавање Награде „Милутин Миланковић", као и постављање изложбе о Миланковићевој теорији у згради Ректората, у Микрогалерији Центра за промоцију науке и на још неколико локација од значаја за науку у Београду.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара