Музика и спорт – заједно

Замислите на тренутак да сте вешт пијаниста који након освајања златне олимпијске медаље одржи рецитал са Бетовеновим сонатама.

Француска олимпијска шампионка и пијанисткиња Мишлен Остермајер учинила је управо то. Одмах након освајања злата у бацању кугле на Олимпијским играма у Лондону 1948. године, извела је тај рецитал у част своје победе. Била је јединствена по томе што се професионално бавила и музиком и спортом.

Стручњаци у овим областима могу рећи да се оне превише разликују и да је због тога немогуће савладати обе. Међутим, Мишлен Остермајер је говорила да су „особине које праве истинског уметника готово исте оне особине које праве истинског спортисту“. Истицала је да јој је спорт помогао да се опусти, а свирање клавира јој је дало „осећај покрета и ритма“.

Музика и спорт нуде сјајне вештине и користи које се међусобно допуњују и побољшавају нечији животни стил.

Истраживања показују да музичко вежбање може побољшати координацију и моторичке способности, и обрнуто, да спортска активност може побољшати музичке вештине. Иако је то још недовољно истражена област, појединачна искуства оних који се истовремено баве музиком и спортом говоре да паралелно бављење тим дисциплинама може повољно утицати на резултате у јавном наступу и такмичењу.

Навешћемо кључне резултате истраживања за музичаре који желе да побољшају своје физичке способности или желе да боље контролишу емоције:

• Физички активни појединци могу се боље носити са стресом и тремом приликом музичког наступа.

• Вежбање може да побољша квалитет дуготрајних извођења.

• Јога и друге технике опуштања могу побољшати и подржати држање тела и смањити мишићно-скелетни замор.

• Истезање и фине моторичке вежбе могу побољшати опсег покрета, проток крви и мишићну снагу, што помаже у држању и контроли инструмента.

• Вежбе за повећање снаге и издржљивости умањују замор током свирања.

Дете које одраста уз музичко образовање и спортске активности може да усвоји многе вредне вештине, како когнитивне тако и физичке, које воде ка значајнијем развоју, успеху у учењу и  потенцијалној будућој каријери. Стога децу треба подстицати да остану активна и у музици и у спорту све док имају жеље и мотивације.

Одраслој особи спој музике и спорта може пружити много путева за побољшање способности у одабраном пољу рада. Иако се чине као два веома различита света забаве, музика и спорт су више повезани и пружају савршену равнотежу за побољшање нечијег живота.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара