Читај ми!

Зашто имамо артерију вишка, а мањак умњака

Позната је чињеница да еволуција може бити непредвидива. Наука сматра да је човек у последњих 250 година много брже еволуирао. Временом је и људско лице постало мање, са "мање" простора за зубе, а бебе се све чешће рађају без умњака и са додатном артеријом на подлактици.

Постоји и нагађање научника да људска врста током еволуције може мењати висину, величину мозга, тен коже.

„То за последицу има мишљење да су људи престали да еволуирају, али наука сматра да човек у последњих 250 година, еволуира брже", истакла је професорка Теган Лукас са Универзитета у Аустралији.

Истраживачи са Универзитета Флиндерс и Универзитета Аделаиде у Аустралији приметили су да се артерија која пролази кроз центар подлактице, медијана, често не формира у људском организму, још док је беба у материци. Данас сваки трећи човек има средњу артерију која појачава доток крви у руку, али се то не сматра здравственим проблемом.

„Од 18. века анатоми проучавају настанак ове артерије код одраслих и наша студија показује да се она очигледно повећава", каже анатом са Универзитета Флиндерс Теган Лукас.

Када се упореде људи рођени средином 19. века са популацијом рођеном крајем 20. века, у новијим генерацијама ту артерију има више од 30 одсто људи, а то је резултат микроеволуције.

Нова истраживања показују да је све више људи којима се не формирају умњаци а све више оних  са артеријом вишка на руци. То је последица микроеволуције.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара