Читај ми!

Српски научник чији су студенти постајали нобеловци – Михајло Пупин

Скромије него претходних година, Идвор обележава дан рођења свог најпознатијег мештанина – Михајла Пупина, симбола иновационог покрета. Зато сваког деветог октобра Идвор постаје стециште иноватора и младих талената где се награђују најбољи међу њима.

За афирмацију Пупина и његовог родног места, мештани Идвора могу вас прогласити почасним грађанином тог места. Међу почасним грађанима од ове године је и Нермина Љубовић. Каже да је то признање част и обавеза да се чува сећање на лик и дело славног научника.

„Сматрам да је ово признање мени још више признање Привредној комори Србије у којој радим и која је већ деценијама посвећена управо остварењу ових циљева. Стратешко опредељење Привредне коморе је било и остало повезивање науке и привреде, подршка иновацијама и проналазаштву и нашој памети, а посебно младима. Свесни смо да су иновације темељ сваког развоја“, каже Нермина Љубовић, почасна грађанка Идвора.

Награђују се млади таленти.

„Фондација је пуно помагала и Петницу, која мисли да би било добро да у овој земљи поред Петнице постоји још једна снажна организација за младе таленте“, истакао је Милан Божић, председник Фондације „Младен Селак”.

Пупин од примењене физике направио електротехнику и увео је у наставу

У Идвору је између два октобра одржан камп за младе таленте, добијена је дозвола за реконструкцију старе школе, а ускоро треба да буде готов и пројекат, објашњава Светислав Закић, директор Дома културе „Михајло Пупин“ у Идвору.

Обезбеђена су и средства за штампање монографије о славном научнику, али на музеј и споменик у Београду се још чека.

„Михајло Пупин је од примењене физике направио електротехнику. Он је увео електротехнику у наставу, први у свету. И помагао је нама. Обојица су нам помагали. И Тесла и Пупин. И оно што бих волео сад да видим то је да њих двојица буду заједно. Сели се Теслин музеј, и ја бих волео да то буде музеј Тесле и Пупина јер они су подједнако заслужни за напредак цивилизације“, објашњава професор Бранко Ковачевић, председник Организационог одбора Октобарских сусрета.

Михајло Пупин је један од оснивача Насе, први председник Њујоршке академије наука, члан више европских и светских академија наука, почасни доктор 18 универзитета, професор чији су студенти постајали нобеловци, добротвор, публициста.

Народном музеју у Београду, чије су поставке оштећене у Првом светском рату, Пупин је даровао бројна и вредна уметничка дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара