Читај ми!

Чоколада – дар од бога или храна богова

Ко је рекао да је „Бог анђелима дао крила, а људима чоколаду“, не зна се, али није много погрешио.

Течну чоколаду, од мрвљеног семена какаоа и љуте паприке, правиле су Маје пре три и по хиљаде година. Пили су је и астечки владар и цар Карло Пети, а чоколаду коју данас познајемо, тврду и у штанглама, први су направили Холанђани. 

На свету, процењује се, постоји око шестсто врста чоколада.

„Ја стварно верујем да не постоји особа на свету којој се не допада бар један од тих шест стотина укуса. Што се мене лично тиче, ја највише волим укус млечне чоколаде која није превише слатка“, рекла је, гостујући у Јутарњем програму, др Ивана Лончаревић са Технолошког факултета у Новом Саду.

„Када је у питању састав чоколаде, најважнији састојак је какао. То је сировина која се увози јер какаовац расте у далеким екваторијалним областима Африке, Централе и Јужне Америке и Азије", рекла је др Лончаревић и додала да се 70 одсто зрна какаоа производи у Западној Африци.

Остале сировине су шећер у праху, млеко у праху, коштуњаво воће, лешник паста.

Технолошки процес је, иначе, свуда сличан и није се дуго мењао.

Потрошачима саветује да обрате пажњу на разлику између какао крем табле и праве чоколаде, јер чоколада садржи заиста прави какао маслац и квалитетнија је.

„Чоколада је најквалитетнији и нутритивно највреднији кондиторски производ јер је какао зрно у њему благотворно. То су открили још древни народи на подручју данашњег Мексика пре 3.500 година. Тада нису знали да направе чоколаду, али су приметили да зрно какаоа има позитиван утицај на њихово здравље и расположење. Они су култивисали дрво какаоа, пекли зрна, додавали воду, латице цвећа, мед, зачине, папричице и тај напитак назвали чоколатн и одатле нам име чоколада“, испричала је др Лончаревић.

Објаснила је да наука и данас потврђује да чоколада садржи нека важна једињења која позитивно утичу на наше здравље – антиоксиданси који успоравају старење и могу утицати на спречавање канцера, а ту су и минерали – магнезијум, гвожђе, цинк, бакар, манган. Алкалоид теобромин из какао зрна је такође материја која помаже у борби с кашљем. Треба поменути и да чоколада садржи и кофеин, али и серотонин, хормон среће.

Када је реч о белој чоколади, каже да се води полемика о томе да ли је она уопште чоколада, јер садржи мало какаоа. Наводи да – што је чоколада тамнија – то је здравија.

Поред позитивних ефеката чоколаде, има и негативних као што су каријес и проблеми с кожом, али, др Лончаревић стаје у одбрану чоколаде јер, како наводи, чоколада се фино и брзо топи и не задржава се дуго у устима.

Каже да су чоколаде које се налазе на нашем тржишту квалитетне, да имамо добре стручњаке који на факултетима детаљно изучавају процес производње.

Коментаришући технологију производње чоколаде, разочарала је многе домаћице и рекла да је немогуће направити добру и праву чоколаду код куће, имајући у виду компликован и захтеван процес производње овог слаткиша.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара