Светски самит о клими одржаће се онлајн

Уједињене нације и Велика Британија организоваће онлајн самит о клими 12. децембра, на пету годишњицу Париског климатског споразума, у последњем покушају да земље пре истека рока представе амбициозније планове за смањење емисија штетних гасова.

Циљ одржавања самита је да се да замах глобалним напорима у борби против климатских промена, након што је конференција УН о климатским променама (KОП26) планирана ове године у Глазгову одложена због пандемије коронавируса за новембар 2021.

Готово 200 потписника Париског споразума обавезало се да ће пре краја 2020. представити своје нове, унапређене планове за смањење емисије штетних гасова, али ниједан од великих емитера није формално представио своје нове циљеве.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да ће онлајн самит бити "важан тренутак за даље подизање климатских амбиција".

Гутереш је позвао велике емитере штетних гасова, као што су Европска унија и Кина, које су овог месеца најавиле амбициозније климатске циљеве, да реализују та обећања конкретним плановима и политикама.

Председник Кине Си Ђинпинг је недавно најавио да ће Кина постати угљенично неутрална до 2060. године. То би могло да смањи глобално загревање за 0,2 до 0,3 степена до краја века, према процени научника.

ЕУ је у септембру изнела своје планове да смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште за 55% до 2030, како би постигла циљ климатске неутралности до 2050.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је 24. септембра да ће Лондон унапредити свој климатски циљ што је брже могуће, али није прецизирао када ће нови план бити представљен.

Уз садашње циљеве и деловање земаља потписница неће бити могуће испунити циљ Париског споразума да се глобално загревање ограничи на 1,5 степен Целзијуса у односу на прединдустрији ниво. Научници упозоравају да ће превисоке температуре довести до катастрофалних последица, као што су велике поплаве и знатно подизање нивоа мора.

Да би се то избегло, потребно је да владе предузму хитне акције да би се глобална економија ослободила зависности од фосилних горива, закључили су учесници видео конференције одржане 24. септембра, на којој су поред Гутереша и Џонсона учествовали и други светски лидери, међу којима и председница Европске комисије Урсула Фон Дер Лајен.

Економски слабије земље су истакле да им је потребна финансијска помоћ да се прилагоде последицама климатских промена кој су већ на њиховом прагу.

"Потребна нам је солидарност коју можемо да видимо, смањење емисија које можемо да измеримо и ресурси које угрожене земље могу сада да приуште", изјавио је премијер Фиџија Френк Баинимарама.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије