Читај ми!

Како изгледа мозак жртве ерупције Везува, стар 2.000 година

Пронађене су очуване мождане ћелије младића који је преминуо услед последица разорне ерупције Везува 79. године.

Очувани неурони су примећени у јединственом материјалу који личи на црно стакло и то у лобањи жртве, па стручњаци сматрају да је тај предмет младића прво погодио, и повредио му лобању, опет због јаке ерупције. 

Пошто је температура због ерупције била врло висока, експерти сматрају да је то узрок фантастичног материјала који је сачуван. Наводе да мождане ћелије услед процеса који су претрпеле, сада личе на сјајни материјал сличан опсидијану.

Остаци овог младића иначе су пронађени у Херкулануму, граду у близини Помпеје, још шездесетих година прошлог века, научници су их анализирали и сада су претпоставке потврђене.

Очуване ћелије припадају или кичменој мождини или малом мозгу.

Структура неких неурона уочена је током микроскопске анализе и потврђује ранију теорију да је чудни материјал заиста садржао нервне ћелије.

„Резултати наше студије показују да је процес витрификације (претварање у материјал налик стаклу), који се догодио у Херцулануму, јединствен те врсте, сачувао неуронске структуре ове жртве, остављајући их нетакнутима до данас“, објаснио је главни аутор студије Пјер Паоло Петроњи, форензички антрополог са Универзитета Федерико Други у Напуљу (Италија). 

Детаљи најновијег открића објављени су недавно у научном часопису Plos one.

Истраживачи верују да су ћелије сачуване јер су људски остаци најпре брзо били загрејани на око 520 степени Целзијуса, а затим брзо охлађени.

„Ово је први пут да су откривени остаци витрификованог људског мозга који су резултат топлоте произведене ерупцијом“, рекли су званичници Херкуланума у јануару.

Верује се да је мушкарац, стар око 20 година година, био члан неког од култова и у моменту када је умро, спавао је лицем на кревету.

Пронађен је у згради Колегијума Августалијума, за коју се верује да је била седиште култа цара Августа.

Ова група људи обожавала је цара као божанство, а Петроњи верује да је жртва можда била старатељ зграде.

Потврду проналаска можданих ћелија дефинитивно је дао је најпре моћан електронски микроскоп а потом и рентгенски снимак.

Ерупција Везува усмртила је становнике Помпеје и суседног Херкуланума, оставивши у пепелу подручје у кругу од око 20 километара од вулкана, за само неколико сати.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије