Илон Маск свету представио „сајбер свињу“

Компанија за развој науке „Неуралинк“, чији је оснивач милијардер Илон Маск, представила је свињу по имену Гертруда која већ два месеца у мозгу има рачунарски чип величине новчића, што би, како се тврди, могло да представља први корак ка излечењу многих неуролошких поремећаја код људи.

Маск је Гертруду представио путем видео линка и објаснио како изгледа чип и како га је могуће уклонити, што је доказао представљајући свињу Дороти која је два месеца имала имплантат у мозгу.

„Испред нас је здрава и срећна свиња Гертруда. Стидљива је, али има велику количину енергије. Воли живот, знате. У мозгу већ два месеца има мали имплантат“, навео је Маск у свом обраћању.

Овакви уређеји би требало да помогну људима да се боље носи са вештачком интелигенцијом за коју Маск сматра да је „егзистенцијална претња" човечанству. На презентацији је изнео низ тврдњи о потенцијалним могућностима ове технологије, говорећи како би се она могла користити за једноставне ствари, попут играња видео игара, али и за много комплексније, то јест, могао би непокретним особама помоћи да стану на ноге.

Компанија „Неуролинк" спроводи ова истраживања и циљ им је да уграде бежични интерфејс мозак-рачунар који укључује хиљаде електрода у најсложенији људски орган, како би помогли у лечењу неуролошких стања, попут Алцхајмерове болести, деменције и повреда кичме и на крају спојити човечанство са вештачком интелигенцијом, преноси АП.

„Уређај који може да се имплантира заправо може да решити ове проблеме“, наглашава Маск, набрајајући тегобе попут губитка памћења, губитка слуха, депресије и несанице. Стручњаци за неуронауку у „Неуролинку“ тврде да се мали уређаји који електронски симулирају мождане таласе у случају губитка слуха и Паркинсонове боелести уграђују људима већ више деценија.

Милијардер је објаснио како су стручњаци „Неуролинка“ захваљујући чипу успели да предвиде кретање свиња са „великом прецизношћу“ користећи податке из имплантата, пречника око 23 милиметра.

Прва клиничка испитивања „Неуралинка“ на малом броју људи била би усмерена на лечење парализе или параплегије, рекао је главни хирург компаније Метју Мекдугал.

Маск је навео да је компанија имала три свиње са по два имплантата. Оне су „здраве, срећне и не разликују се од нормалне свиње“.

„Могао бих и ја да имам 'Неуралинк' у глави тренутно, а ви не бисте знали... Можда и имам“, оставио је Маск публику у недоумици.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара