Да ли је у Виминацијуму пронађен најстарији помен Христа

Најстарији помен Христа могао би да представља сребрни листић са старогрчким словима и тајанственим знацима, стар око 1.800 година, који је пре неколико дана откривен на археолошком локалитету Виминацијум, рекао је за Танјуг Миомир Кораћ, директор Археолошког института и руководилац Научног пројекта Виминацијум.

Како Кораћ каже да је вредни артефакт пронађен испод узглавља девојчице сахрањене у оловном саркофагу јерусалимског стила, који је реткост и недвосмислено указује на блискоисточно порекло покојнице.

„На листићу се јасно виде урезана старогрчка слова ХИ, ТЕТА, НИ, РО, али када се порука посматра под различитим угловима, она се могу читати као различите речи. Једна од њих, исписана великим словима алфабета, може се прочитати као ХРИС, Христос, што значи 'спаситељ'“, рекао је Кораћ.

Додао је да је потенцијално сензационални артефакт заправо урезан на сребрном лиму који је искован изузетно танко, до дебљине десетог дела милиметра.

„Тај лим је седмоструко савијен на величину квадрата ивице пола центиметра. Када је отворен и развијен његове димензије биле су 5,3 центиметра са 3,5 центиметара. Текст на њему је исписан старогрчким алфабетом у девет редова, у комбинацији слова и симбола. Стручни назив за овакав предмет је профилактичка ламела, а у њој се налази магијски текст, осмишљен да заштити носиоца“, објашњава Кораћ.

У току је анализа написа на листићу и уколико археолози потврде исправно тумачење ове речи, на сребрном писму из Виминацијума налази се најстарији помен Христа на свету.

Кораћ напомиње да се слова јасно препознају.

„Слова се заиста јасно препознају, али то је толико запањујуће да сматрам да је прерано да било шта коментаришем. Ако се потврди да је читање речи ХРИС исправно, онда је то најстарији помен Христа“, истакао је Кораћ.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара