Од Будалије, Сирмијума па до Вечног града – Трајан Деције

Некада Будалија, данас Мартинци. Управо, у овом селу родјен је како га многи називају “Несрећни син среће” или Трајан Деције – први римски император са ових простора.

Римско царство управљало је Средоземљем, деловима блиског истока, Европе, Африке и читавог Балканског полуострва, па није непознаница да су ту богату историју градили велики императори. Међутим, оно што је мање познато јесте да је на територији данашње Србије, рођено чак 18 римских царева.

"Да се Будалија налазила северно од железничке станице у Мартинцима, ту тврдњу поткрепљује и проналазак бронзане статуе, Аполона, односно римског и грчког Бога. И такодје занимљиво је да, негде на граници измедју села Мартинца и села Чалма, пронадјен је 90- тих година прошлог века чувени златни аварски појас", каже Владимир Мабетовић, мастер историчар .

Трајан Деције рођен је у данашњем Срему, у официрској породици. Након детињства, одлучује се на војну каријеру, где је због своје упорности и одлучности брзо прешао пут од нижег официра до заповедника римске војске. Цара, од кога је добио прву команду за битку на Дунаву, покорио је код Вероне и тако постао наредни римски цар.

"Он је владао доста строго и доста јако, као што је и његово порекло, значи војничког је порекла и пошто је све своје успехе постигао у војсци, тако да је и све то покушао да пренесе у тај неки цивилни живот", каже Мирослав Јесретић, археолог.

"Управо је Трајан Деције требао да представља ту спону измедју сената са једне стране и војске са друге стране. Он је требао да поново уједини, врати славу и моћ, престиж Рима из његових најславнијих дана", напомиње Владимир Мабетовић, мастер историчар.

Иако је владао само две године, одмах по преузимању престола почео је са обновом монументалних грађевина у Риму, пре свега Колосеума. Потом је почео и са изградњом чувених Трајанових терми. За Хришћане је сматрао да угрожавају римску империју, јер су вршили слободно своју вероисповест. Он је осетио у том моменту да они угрожавају римску империју и он је покушао да их уништи.

Ипак, далеко већа опасност за царство долазила је од Гота. У бици код Арбита је погинуо и његов старији син Хеленије Етруск , чак по неким причама, односно по легендама, Трајан Деције видевши то, рекао је "Наставимо борбу изгубили смо само једног легионара". Међутим, ова анегдота се мора узети са резервом.

Трајан - његово име нас асоцира на нешто трајно и постојано. „Ко се мача лати, тај од мача и страда", ни Готи, ни Хришћани, већ неко трећи - дошао му је главе.

" Римска војска је увидела да ће да изгуби битку и зато су окривили свог императора Трајана Деција. Па је тако Трајан у тој бици страдао не од готске руке, него га је погодила стрела из његових редова и занимљиво је да је Трајан Деције први римски император који је страдао", напомиње Мабетовић.

У Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, али и на подручју њене општине, најчешћи и најбројнији су налази из времена римског царства. У музеју Срема, налазе се кованице са ликом Трајана Деција.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара