Под сјајем неона

Када је 1936. године завршена чувена Хуверова брана на реци Колорадо, направљено је и напајање за хидроелектрану чија је енергија потом “дала живот” Лас Вегасу. Град је засијао јарким бојама, чији је извор био неонски гас. Град са највише неонских знакова заблештао је привлачним сјајем и разноликошћу боја. То, међутим, није прва употреба природног гаса неона.

Неколико деценија уназад, 1902. године, инжењер и проналазач Жорж Клод, којег су звали „француски Едисон", развио је начин укапљивања и одвајања одређених гасова из ваздуха и тако произвео неон у индустријском облику. Гас је смештао у стаклену цев, након чега су на крајеве цеви постављане електроде и тако је емитовано неонско осветљење. Свој патент је представио 1910. године на сајму аутомобила у Паризу, где је зидове обасјао светлећим неонским знаковима.

У радионицама попут његове занатлије су израђивале стаклене цеви које су загревањем савијали. Након хлађења стакла, причврстили би електроде на оба краја, вакуум-пумпом уклонили ваздух, а затим су користили електричну струју која је пролазила кроз електроде како би уклонили и нечистоће из унутрашње стране цеви. Потом би коначно убацили гас неон и затворили електроде. Када је неонски знак укључен струја утиче на убрзање електрона неонских атома, који након враћања у нормалан ниво енергије емитују фотоне чији сјај видимо голим оком.

У производњи неонских знакова користи се неколико различитих гасова. Када је електрификован, сваки гас емитује фотоне различите таласне дужине које дају другачије боје светлости. Тако гас неон даје наранџасто-црвен сјај, аргон боју лаванде, хелијум светлоружичасту, криптон сребно-белу, а ксенон светлољубичасту боју.

Оно што је предност неонских цеви је дуготрајност у односу на сијалице које имају ужарену нит. Власници различитих компанија убрзо су схватили да, поред ефикасности, овакве светлеће цеви привлаче пажњу, посебно коришћене као светлеће рекламе за купце. С друге стране, недостатак неонских цеви огледао се у крхкости стакла, па није било могуће испоручивати га на веће удаљености.

Половином 20. века, као гласници модерног доба, јавили су се пластични светлећи знакови, који су убрзо заменили неонске. И до данас, производња неонских знакова је само мали део онога како су се неонски знакови производили у првим деценијама прошлог века, али занат савијања цеви постоји и даље, док је неонска расвета, последњих година, постала заступљенија у савременом дизајну ентеријера - архитекте такав стил називају ретрофутуризам.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво