Археолози открили средњовековну сакристију у Вестминстерској опатији

Изгубљена средњовековна сакристија коју су користили монаси из 13. века откривена је у Вестминстерској опатији заједно са костима стотина, ако не и хиљада, сахрањених тела.

„Морате бити опрезни куда ходате“, наглашава археолог Крис Мајо, руководилац једног од највећих археолошких истраживања која су предузета у Опатији са циљем да се открију темељи Велике сакристије коју је саградио краљ Хенри III половином 13. века током реконструкције опатију коју је саградио Едвард Исповедник, пише Гардијан.

Сакристија је просторија поред олтара у којој су монаси чували одећу, олтарске покрове, путире и друге свете предмете који су се користили у богослужењу.

Првобитно овај локалитет је коришћен као гробље за монахе, од којих се један – још увек у изванредном стању – тренутно пажљиво откопава, наводи Мајо.

Два западна торња опатије изграђена су између 1722. и 1745. године, а сакристија је срушена 1740. године, након што је преобраћена у јавну зграду. Kасније је откривена 1869. године у пројекту реконструкције коју је водио прослављени архитекта сер Џорџ Гилберт Скот.

Најновија ископавања, започета у јануару, због пандемије коронавируса била су прекинута на три месеца. Тим археолога истражује локацију како би сагледао цео грађевински простор јер власти Опатије желе да изграде нову зграду поред опатије која би служила за пријем посетилаца, продају карата и смештај службе обезбеђења, што ће, како наводе, омогућити посетиоцима да улазе на Велика западна врата, улаз који је био резервисан само за монархе и краљевске невесте, али не и обичне људе.

Да би се објекат изградио, Опатија је желела у потпуности да истражи средњовековно наслеђе на овом локалитету. Како се ископавања ближе крају и пре него што локација буде поново покривена, археолози тврде да су много научили и открили о средњовековној прошлости овог простора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво