На Смедеревској тврђави откривени темељи турске Топовске куле

Приликом истраживања сектора Варошке капије Смедеревске тврђаве, археолози су открили темеље турске топовске куле саграђене 1483. која је порушена због градње тадашње пруге од Београда до Ниша. Истраживања претходе реализацији обнове сектора Варошке капије, а предвиђено је да радови на обнови трају до 2023. године.

Вишемесечна археолошка истраживања на делу Смедеревске тврђаве, помогла су да се утврди степен очуваности темељне зоне недостајуће куле, дела Варошког бедема и Варошке капије, који су срушени у великој експлозији 5. јуна 1941. године.

После више од 120 година, јавност има прилику и да види ископане остатке турске Топовске куле.

„Тај спољашњи прстен заштите које су Османлије изградиле крајем 15. века, подразумевао три куле на угловима и четврту која је била управо овде испред главног улаза. Захваљјући ископавањима, знамо да је имала петоугаону основу и топовске отворе“, објашњава Дејан Радовановић, директор Регионалног завода.

У току су ручна ископавања, која ће утврдити ко је и када направио новооткривену водоводну линију од керамичких цеви, највероватније из турског доба. Пронађени су и остаци посуђа, костију, али и делови оружја и муниција.

Студенти археологије, користе ову прилику, како би стицали знање и искуства. Како кажу, очекују још занимљивих открића у Тврђави.

„Искуство је значајно, поготово што сам имала до сада само један терен у Војводини. То је била некропола, а овде је на отвореном, на јавном месту. Још има те механизације, тако да је врло интересантно“, каже студенткиња Катарина Миљевић.

Истраживања централног дела варошког бедема Смедеревске тврђаве, претходе реализацији обнове. Циљ је да се добије капија, каква доликује највећој равничарској средњовековној тврђави у Европи.

„Надамо се да ће Тврђава са овим радовима постати оно што потецијално има, а то је једна светска атракција“, додаје Радовановић.

Надзор пиротахничара се свакодневно врши, јер је током досадашњих ископавања, пронађено је чак 18 неексполодираних убојитих средстава.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво