Научници обучавају псе да препознају мирис оболелих од ковида 19

Пси би се могли придружити борби за спречавање ширења коронавируса – посебно у случају заражених који немају симптоме, тврди тим енглеских научника.

Због хитне потребе за што масовнијим тестирањем људи како би се открили позитивни случајеви оболелих од ковида 19, научници покушавају да укључе и псе у ову акцију, посебно у случају оболелих који немају изражене симптоме, преноси Њујорк пост.

Како тврде истраживачи са Универзитета у Лондону, са Школе за хигијену и тропску медицину, пси би могли бити спремни за шест недеља.

„Испитивања су још увек у самом зачетку“, наглашава Џејмс Логан, руководилац одељења за контролу болести.

„Знамо да свака болест има свој специфичан мирис – укључујући и респираторне инфекције попут грипа – и да се ти мириси разликују. Постоји велика вероватноћа да и ковид 19 има сасвим одређен мирис. Уколико то утврдимо, онда смо сигурни да би пси могли да га науче и препознају веома успешно“, додаје професор Логан.

Пси имају веома развијено чуло мириса и способност да уоче и најмању промену телесне температуре. На многим местима пси се већ користе у дијагностиковању различитих обољења, попут маларије, дијабетеса, Паркинсонове болести и рака.

У Лондонској школи за хигијену и тропске болести већ су обучавали лабрадоре и кокер шпанијеле како да њухом препознају оболелог од маларије.

„Наш претходни рад показао је да пси могу да открију мирисе људи са маларијском инфекцијом са изузетно великом прецизношћу, чак изнад стандарда које прописује СЗО“, наглашава професор Логан.

Уколико овај пројекат успе, пси ће моћи да помогну у скринингу и континуираном тражењу оболелих а процењује се да ће бити у могућности да обаве тријажу и до 250 људи на сат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво