Трибина „Економија ваздуха“ откриће нам шта загађује ваздух у Србији

Научнопопуларна трибина „Економија ваздуха“ биће одржана у Институту за физику у четвртак, 27. фебруара, у 19 сати, у Великој сали Студентског културног центра.

Након бројних трибина инспирисаних науком, у Институту за физику ће се, у оквиру иницијативе „Наука кроз приче“, одржати још једна трибина, ове недеље посвећена – економији ваздуха.

Учесници ће објаснити како се мери квалитет ваздуха, какве су последице загађења, како оно утиче на живи свет и здравље људи, али и како се тај изазов решава.

Тема укључује климатске промене и питање како смањити емисије штетних гасова и како се прилагодити глобалном загревању. Учесници трибине ће говорити и о стању у нашој енергетици, термоелектранама и о алтернативним изворима енергије.

Шта загађује ваздух у Србији?

Дуготрајна густа магла, смог, непријатни мириси, као и подаци које дају мобилне апликације, подстакли су јавност да ове зиме почне потрагу за узроком високих концентрација загађујућих материја изнад наших градова.

Надлежни органи су најавили низ мера, а тема је покренула и разнородне организације на акцију. Шта о узроцима загађења кажу научници? Како препознати извор проблема? Како га суштински решити тако да ваздух буде чистији, а да то ипак не изазове тешке социјалне и економске последице?

На трибини ће говорити: др Мира Аничић Урошевић (Лабораторија за физику животне средине Института за физику у Београду), др Владимир Ђурђевић, климатолог (Физички факултет у Београду), Александар Мацура, експерт за енергетски систем (РЕС фондација), др Слободан Вукосавић, дописни члан САНУ (Електротехнички факултет у Београду). Модератор трибине је Слободан Бубњевић, уредник „Науке кроз приче“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије