Замало судар два сателита изнад Америке

Два сателита која нису више у функцији, али и даље круже око Земље и то брзином од готово 53.000 километара на сат, за длаку су се мимоишла изнад америчке савезне државе Пенсyлванијe.

Путање два сателита су се укрстиле, али је све прошло без инцидента, каже се у званичном саопштењу америчких свемирских снага. Инцидент се догодио у 1:39 по средњеевропском времену, око 900 километара изнад Питсбурга.

Стручњаци су предвидели да би ова два сателита могла да прођу један поред другог на удаљености мањој од 12 метара. Пошто су оба ван употребе, страховало се једино да би у случају њиховог судара од крхотина настао свемирски отпад који би озбиљно угрозио друге објекте у орбити.

Један од сателита који је избегао судар је инфрацрвени астрономски сателит лансиран 1983, а други је амерички експериментални сателит још из 1967. године.

Према међународним препорукама, сателити који су лансирани у ниску орбиту око земље требало би да буду уклоњени најкасније 25 година по престанку рада, али пошто су ова два сателита лансирана пре увођења ових препорука, нико није нашао за сходно да и њих уклони, али је зато овај случај обновио расправу о важности уклањања свемирског отпада.

„Овакви случајеви указују на потребу одговорног и правовременог уклањања сателита како би се свемир могао користити на одржив начин“, објавио је на свом налогу на Твитеру „Леолабс“, који прати кретање свемирског отпада и који је упозорио на могућност судара ова два сателита.

У овом тренутку, према подацима Америчке свемирске агенције Наса, у Земљиној орбити кружи око 2.000 активних сателита и 23.000 комада отпада промера већег од 10 центиметара.

Американци имају највише активних сателита

Џонатан Мекдауел, астроном у Центру за астрофизику „Харвард-Смитсонијан“ наглашава да је с обзиром на то да су сателити величине аутомобила, била врло забрињавајућа процена да ће један поред другог проћи на удаљености од 15 до 30 метара.

Отпад не би представљао никакву претњу за становнике Питсбурга, напомињу стручњаци, јер би изгорео у атмосфери, али његови остаци би угрозили друге сателите.

Тај отпад би у орбити могао да остане деценијама, па и вековима.

Последњи највећи судар сателита догодио се 2009. кад је америчка свемирске летелица „Иридијум“ ударила у расходовани руски сателит изнад Сибира, стварајући на хиљаде комада свемирског отпада.

Сједињене Државе имају највише активних сателита у орбити, око 1.007 и највећи број је лансиран у комерцијалне сврхе.

Како се наводу у једном истраживању Института за технологију у Масачусетсу, који је објављен 2019. године у часопису Технолоџи ривју, до 2025. ће се годишње лансирати до 1.100 нових сателита годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара