Човечанство је ближе уништењу него икад раније, опомињу научници

До потпуног уништења нам је остало мање од два минута. Научници су сат „Судњег дана“ померили на 100 секунди до поноћи, у намери да нас опомену да смо ближе катастрофи но икад раније.

Активисти окупљени око Билтена атомских научника установили су сат „Судњег дана“ још 1947. године како би скренули пажњу јавности на нуклеарну претњу која може довести до уништења планете. Данас су поново померили време на сату на 100 секунди до поноћи тврдећи да смо због климатских промена, глобалног ратовања, лажних информација и многих других изазова све ближе потпуном уништењу света.

„Човечанство се и даље суочава са две симултане егзистенцијалне опасности – нуклеарним ратом и климатским променама – које су додатно увећане информатичким ратом на који друштво нема могућности да благовремено одговори“, истакли су научници у свом прогласу.

Међународна безбедносна ситуација је тешка, не само зато што ове претње постоје, већ и зато што су светски лидери дозволили да међународна политичка инфраструктура за управљање њима еродира, додају потписници.

Научници истичу да су намеравали да помере сат још у новембру, пре но што су се распламсали сукоби између Сједињених Држава и Ирана. Али, увидели су да ови догађаји само потврђују њихова страховања да је свет у већој опасности но икада раније.

Бивши генерални секретар Уједињених нација, Бан Ки-мун, био је један од учесника овог догађаја, а Индипенденту је рекао да ова промена времена треба да служи као „позив на буђење света“.

„Одлука о померању казаљки сата Судњег дана подржана је ригорозним научним доказима и зато захтева подједнако ригорозан мултилатерални одговор“, наглашава Бан Ки-мун за Индипендент.

Уколико политичари успеју да ублаже ризике који прете човечанству казаљке сата могу бити враћене уназад, што се до сада дешавало.

„Међутим, у 2020. години светски лидери имају мање времена на располагању да донесу одлуке, а потреба да се предузму хитне мере за смањење ризика од нуклеарног рата и климатских промена је велика“, наглашава се у саопштењу.

Када је сат постављен на два минуте до поноћи, 2018. и 2019. године, био је изједначен са претходним рекордом постављеним 1953. Али после тога, био је више пута померан уназад да би се 1991. године, крајем хладног рада, нашао на 17 минута до поноћи.

Сат „Судњег дана“ одржава Билтен Атомских Научника од 1947. године, а његово време се најављује сваке године. Замишљен је као симбол претње са којом се човечанство суочава и колико је близу катастрофе, узимајући у обзир све научне и технолошке претње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара