Древна мајанска палата откривена у Мексику

Археолози су открили велику палату на мексичком полуострву Јукатан, коју је користила мајанска елита пре 1.000 година.

Грађевина се простире 55 метара у дужину, 15 метара је широка и шест метара висока. Шесто просторија се налази у палати, која је део већег комплекса, у оквиру којег се налази још грађевина.

Мексички Национални институт за антропологију и историју (ИНАХ) саопштио је да су археолози током откопавања открили и гробницу са бројним остацима.

Стручњаци се надају да ће даља испитивања и анализе остатака открити нове детаље о људима који су некада насељавали локалитет Кулуба, чија се богата историја дели у два периода - од 600. до 900. године и од 850. до 1050. године.

Први период припада класичном периоду мајанске цивилизације, када је тај древни народ заузимао велику територију данашњег Мексика, Гватемале и северног Белизеа. У том раздобљу Маје су градиле бројне градове, а њихова популација нарасла је на 19 милиона људи.

Међутим, до 900. године велики број мајанских градова је пропао из непознатих разлога, али стручњаци претпостављају да су главни кривци климатске промене (првенствено период изузетне суше) и ратови.

Маје, ипак, нису нестале након пропасти царства. Док су највећи јужни градови у срцу мајанске цивилизације напуштени, места у северној низији почела су да просперирају. Међу њима је свакако најпознатија Чичен Ица, град на Јукатану, а са њим и Кулуба.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара