Културно-образовна сарадња Републике Чешке и Републике Србије нуди бројне могућности за уметнике и студенте

Кроз историју, везе између Републике Чешке и Републике Србије показивале су да је реч о народима које спајају пријатељство и словенска блискост. Крајем 19. и почетком 20. века бројне архитекте и занатлије долазиле су у Србију. Нека од најлепших здања у Београду дела су чешких архитеката. И данас се наставља пријатељска сарадња. Поред привредне, изузетно је битна културно-образовна сарадња.

Амбасада сваке године организује пријем за младе уметнике из Србије који су добили признања на Међународном дечјем конкурсу лепих уметности у Лидицама.

У питању је конкурс дуге традиције на коме учествују деца из више од 80 земаља. Радови деце из Србије сваке године прођу запажено и одређени број њих буде награђен. 

Велики број студената показује интересовање да посети амбасаду и да се упозна са радом Чешке. Најчешће су то студенти политичких наука, што је и логично, јер се на том факултету изучавају међународни односи.

За те младе људе је корисно да се упознају са њиховим активностима, како због студија тако и због њихових будућих размишљања у ком правцу желе да крену када је у питању одлука о томе чиме желе да се баве након студија.

У Амбасади Републике Чешке недавно сте примили младе уметнике, али и студенте Факултета политичких наука у Београду. Ваша екселенцијо, колико је развијена културно-образовна сарадња између наших земаља?

Њ. е. Томаш Кухта: Културно-образовна сарадња између наших земаља је развијена, међутим, увек постоји простора за побољшање. Амбасада се труди да ту сарадњу подстиче, а такође и сама организује бројна културна дешавања. Истакао бих пре свега филмски фестивал, који организујемо сваке године и на коме се трудимо да публику упознамо с новијим остварењима чешке кинематографије. Дакле, увек настојимо да премијерно прикажемо филмове новије продукције.

Организујемо и бројне концерте и изложбе. Ове године је поводом 30. годишњице од баршунасте револуције била уприличена изложба „30 година слободе“ чешког уметника Павела Штјастног, и то прво у Народној скупштини Републике Србије, а потом и у згради Југословенске кинотеке.

Поред тога имамо изложбу о Карлу IV, коју смо приказали пре неколико година у Манаковој кући, а сада је доступна школама и културним установама – уколико желе да је позајме, могу то учинити потпуно бесплатно. Тако су са животом овог значајног владара имала прилику да се упознају нпр. деца из ОШ „Дринка Павловић“ из Београда, грађани Беле Цркве, Зрењанина, Новог Сада... Дакле, сви заинтересовани за ову изложбу могу се јавити амбасади, радо ћемо је позајмити.

Један од начина развоја добрих односа јесу стипендије за студенте и последипломске студије. Постоји ли могућност стипендирања студената с обе стране, из Србије и Чешке?

Њ. е. Томаш Кухта: Тренутно постоји више могућности добијања стипендија које су доступне и студентима из Србије, почев од стипендија Вишеградског фонда, па све до познатих програма као што су ERASMUS или CEEPUS. Разне могућности пружају и појединачни региони. Тако, на пример, Јужноморавски регион већ годинама даје стипендије студентима из Шумадије.

Међутим, студентима је примамљиво и то што су по закону о високом образовању студије у Републици Чешкој бесплатне, тако да одређени број младих из Србије учи чешки језик, а потом иде тамо на студије.

Ради што бољег информисања странаца и због великог интересовања, Министарство просвете, омладине и спорта Републике Чешке је покренуло веб-сајт www.studyin.cz, на коме се могу наћи најразличитије информације, почев од могућности студирања, списка свих факултета, услова уписа, становања, па све до питања која се односе на свакодневни студентски живот. Тако да свима онима који су заинтересовани за студије у Чешкој топло препоручујем да посете ову страницу.

Чешки филм и факултет ФАМУ у Прагу дали су посебан печат не само чешкој већ и српској филмској сцени. Да ли данас можемо говорити о развоју сарадње и у области филмске индустрије?

Њ. е. Томаш Кухта: Поред тога што су наше кинематографије веома повезане, пре свега због тога што су многи истакнути филмски радници одавде студирали на нашој чувеној академији, велики искорак у сарадњи у области филмске индустрије учињен је 2016. године.

Тада је 20 одсто удела у „Авала филму" купила чешка компанија СЕБРЕ, која сада планира нове инвестиције у овом послу и изградњу нових филмских студија. Верујем да ће ова инвестиција подстаћи даљу сарадњу у овој области.

Да ли можемо очекивати и неке новине на културно-образовном пољу између Републике Чешке и Србије у 2020. години?

Њ. е. Томаш Кухта: Верујем да ће се постојећа сарадња наставити, а надам се и да ће даље напредовати. Свакако се трудимо да сваки вид сарадње или иницијативу у том смеру подржимо колико је то у нашој моћи.

Што се тиче амбасаде и њених активности, и у наредној години планирамо више културних дешавања и надамо се да ће одзив публике бити једнако добар као и свих претходних година. Планирамо филмски фестивал, концерте, учешће у Ноћи архитектуре са колегама из других амбасада, а такође ћемо подржати и помоћи удружење „Чешка беседа Нови Сад“ у организацији изложбе о историји чешког стакла.

Као и до сада, сви заинтересовани ће о догађајима и активностима амбасаде моћи да се информишу посредством наше званичне интернет и Facebook странице. Надам се да ће им се допасти оно што им спремамо за наредну годину. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара